h i r d e t é s

A nap, amikor az operatív törzs a Fidesz szócsöve lett

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A nap, amikor az operatív törzs a Fidesz szócsöve lett

2020. március 28. - 14:54

 

Közérdekű sajtóeseményt használt fel a fideszes Schanda Tamás, hogy az ellenzéki pártokat bírálja.

Schanda Tamás személyében beszivárgott a Fidesz az operatív törzs tájékoztatójába - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

Vészhelyzetben szükség van egy felületre, ahol az állam pártatlanul és lehetőség szerint hitelesen tájékoztatja a polgárokat a friss adatokról és intézkedésekről. Így lehet gyorsan és hatékonyan célt érni - otthonmaradásra bírni a koronavírus-járvány által legveszélyeztetettebb idős korosztályt, csökkenteni az utcán tartózkodók számát és fertőzés terjedési esélyeit.

Az Operatív Törzs eddig – a több, megválaszolatlanul maradt kérdés és vitatható ajánlás mellett is – tisztességgel végezte feladatát. A megszólalók, köztük Müller Cecília országos tisztifőorvos Lakatos Tibor és Kiss Róbert rendőrtisztek legjobb tudásuk szerint válaszoltak a lapoknak, kikerülték a kormánypárti vagy ellenzéki sajtó kérdéseibe rejtett politikai üzengetést, támadást is.

Ebbe a védett térbe rontott be szombaton a NER tankján Schanda Tamás, az innovációs tárca miniszterhelyettese. A fideszes politikus többek között bejelentette, hogy 

bár a felelőtlen ellenzék miatt a parlament nem tudta meghosszabbítani az egyetemi campusok és a határok védelmét, ezt problémát megoldották azzal, hogy a tisztifőorvos saját hatáskörben döntött a külföldi állampolgárok beutazási tilalmáról és az egyetemek zárva tartásáról.

Arra Schanda már nem tért ki, hogy „a felelőtlen ellenzék” azért nem szavazta meg a négyötödös támogatást igénylő felhatalmazási törvényt (pontosabban annak rendkívüli, a Házszabálytól eltérő tárgyalását), mert a lezárásokat is jóváhagyó döntés „mellesleg” határozatlan időre teljhatalmat adna az Orbán-kabinetnek, felfüggesztené a parlamenti munkát és kilövési engedélyt adna a kormánynak nem tetsző valós híreket közlő sajtó munkatársaira is.

A fideszes pártüzenet a tényleges közérdekű bejelentések mellett, azoktól nem elválasztva hangzott el, egy rendőri vezető és egy egészségügyi szakember hallgatólagos asszisztálása mellett.

Talán nem terjesztünk rémhíreket, ha azt mondjuk, az ilyen lépéseknek vérre menő következményei lehetnek:

ha a Fidesz rákap arra, hogy járványügyi híradókban ostorozza politikai ellenfeleit, azzal egy rendkívüli helyzetben rendkívüli indulatokat gerjeszthet.

Képzeljük el azt  szituációt, amikor egy dühödt, a manipulációt nem is érzékelő családapa majd az utcán teszi helyre valamelyik, éppen szembejövő ellenzéki politikust  - érzése szerint teljes joggal, hiszen félti a gyerekeit, és gyűlöl mindenkit, aki rájuk nézve veszélyt jelenthet.

Ennél kevésbé látványosabb, de jóval komolyabb kockázatot rejt, hogy

az operatív törzsi sajtótájékoztató, mint hírforrás hiteltelenné válhat a kormánykritikus internetezők és tévénézők számára.

A propagandát toló fideszes beszélő fejek láttán majd automatikusan kapcsolnak-kattintanak tovább, és maradhatnak le akár az azonnali bejelentésekről, vészhelyzetben létfontosságú információkról is.

A koronavírus-járványnak eddig nem sok örömteli következménye volt. A kevés közül az egyik, hogy az együttműködés fontosságára ráébredő állam megpróbált egy mindenkihez objektíven, emberi hangon szóló tájékoztató felületet létrehozni. Ez volt, és ez lehet is még az operatív törzs - ha csak nem áldozzák fel végleg a Fidesz érdekeinek oltárán. 

nepszava.hu


 

h i r d e t é s