h i r d e t é s

A Mol-nak nagy feladatot jelent a Barátság-vezeték leállása

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A Mol-nak nagy feladatot jelent a Barátság-vezeték leállása

2022. augusztus 10. - 08:11

Ratatics Péter, a Mol hazai operatív működésért felelős ügyvezető igazgatója szerint a Barátság kőolajvezeték jelentős feladatokat okoz a Molnak – írja az Index.

Fotó: AFP/Europress

Ratatics Péter a Barátság-kőolajvezeték kapcsán közölte, hogy az utóbbi fél évben többször is előfordult, hogy a hónap elején nem érkezett időben az olaj a vezetéken. Ezek azonban főleg egy-két napos késések voltak. Hozzátette továbbá, hogy még a szállítás leállása mellett is több hétre elég tartalékuk van. Az ország stratégiai készletei pedig több hónapra elegendő energiaforrást biztosítanak.

Ratatics úgy fogalmazott, hogy a vezeték leállása a jelenlegi stádiumban gond helyett, inkább feladatot okoz. Éppen ezért minden forgatókönyvet megvizsgálnak a hiányzó mennyiség pótlására, alternatíva lehet még egy, az Adrián átfutó kőolajvezeték.

Az alternatív megoldások alkalmazását azonban nehezíti a százhalombattai Dunai Finomító ideiglenes leállása, illetve az, hogy a Mol az utóbbi években beállt egy bizonyos "receptúrára" az olajtermékeknél. A legjobb megoldás szerinte az lenne, ha az orosz féltől tengeren keresztül lehetne kőolajat vásárolni, ez ugyanis az elfogadott szankciók értelmében is lehetséges jövő februárig.

Ratatics közölte azt is, hogy a Mol már tett javaslatot Moszkvának és Kijevnek is a vezeték újraindítására vonatkozóan, azonban még sem az oroszok, sem az ukránok nem válaszoltak, de azt várják, hogy szerdára ez megtörténik.

A Mol ügyvezető igazgatója úgy vélekedett, hogy a hazánkban észlelhető üzemanyaghiány elsősorban az ársapkák megszüntetésével orvosolható, ugyanis így várhatóan növekedne az import.

Ratatics hangsúlyozta, hogy a logisztikai akadályok miatt a Mol-benzinkutakat már most is csak "lihegő nyelvvel tudják újratölteni".

Ratatics közölte azt is, hogy a Molnak nincs joga korlátozni az egy alkalommal tankolható üzemanyag mennyiségét, de azt megteheti, hogy a hatósági áron zajló tranzakciókhoz rendszámot mellékeljen a tankoláskor, amely információt később a NAV-nak elküldheti, ahol ellenőrzik, hogy valóban jogosan tankolt-e náluk az illető hatósági áron.
(Portfolio)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky