h i r d e t é s

A mobilunkkal fogjuk igazolni, hogy megkaptuk az oltást

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A mobilunkkal fogjuk igazolni, hogy megkaptuk az oltást

2021. január 17. - 08:14

 

Ahogy egyre többeket oltanak be világszerte, egyre égetőbb kérdés lesz, hogy lesz-e olyan légitársaság, mozilánc vagy egyetem, ami megköveteli a vásárlóitól, vendégeitől, hogy be legyenek oltva - és ha igen, mit fogadnak el bizonyítéknak.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

December végén a Gizmodo arról számolt be, hogy az Apple és a Healthvana nevű egészségügyi platform összeálltak, hogy Los Angeles-ben digitálisan is elérhetőek legyenek az oltási dokumentációk. Nem csak azért, hogy a helyiek a telefonjukkal igazolni tudják védettségüket, hanem azért is, hogy a második injekcióról szóló emlékeztető biztosan utolérje őket. Egy közegészségügyi vezető kiemelte, hogy az általában kiosztott kis papír kártyákat könnyű elveszteni, és ha valakinél nincs meg a megfelelő igazolás, akkor hosszú idő kideríteni, hogy pontosan mikor és pontosan mivel kéne beoltani. A Healthvana megoldása már működik, a digitális igazolásokat a Google és az Apple készülékek tárcájába is el lehet menteni - a cég vezetője szerint az amerikai betegvédelmi szabályoknak mindenben megfelelve.

A Microsoft, a Salesforce és az Oracle is foglalkoznak a kérdéssel: a három IT-cég belépett a Vaccination Credential Initiative-be (Oltási Igazolás Kezdeményezés), melynek célja szintén az, hogy a felhasználók egy titkosított, a telefonjuk digitális tárcájában tárolható igazoláshoz jussanak. Akik pedig nem szeretnék az adataikat a mobiljukra bízni, ezt kiválthassák egy, az illetékesek által olvasható és dekódolható QR-kódos kártyával. A The Verge cikke kiemeli,  hogy a szervezet nem határozta meg, hogy mikorra tervezik a szolgáltatás elindítását; illetve, hogy Észtország már tavaly ősszel bejelentett egy hasonló projektet a WHO-val közösen. A magyar miniszterelnök karácsony előtt azt nyilatkozta, hogy itthon is rendelkezésre áll az oltást digitálisan igazoló rendszer.

A negatív tesztek már a mobilon vannak

Mivel az Egyesült Államokba már csak negatív COVID-teszttel lehet utazni, az oltások mellett ezek esetében is felmerül, hogy tárolhatóak-e digitálisan. Az American Airlines szerint igen: náluk január huszonharmadikától a Verifly nevű alkalmazásba tölthetik fel az utazók az eredményeiket a Business Insider-en megjelent hír szerint. (raketa.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s