h i r d e t é s

A migránsozás mellett mindennapos lesz a politikusi cigányozás, buzizás, zsidózás!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A migránsozás mellett mindennapos lesz a politikusi cigányozás, buzizás, zsidózás!

2020. január 17. - 18:58

Amikor Orbán Viktor évadnyitó (és egyben évadzáró) nemzetközi sajtótájékoztatóján meghallgattam a gyöngyöspatai romák elleni úszító fejtegetését, valamint a méltatlan fogvatartási körülmények miatti kártérítések összegével kapcsoltos felháborodását, akkor tudtam, hogy eldöntötte, hogy kilép a Néppártból.

A kép illusztráció! - Forrás: 24.hu

És szerintem ez volt a legfontosabb üzenete a sajtótájékoztatónak. Mert bár eddig is voltak rasszista megnyilvánulásai, de ilyen nyílt gyűlöletre uszításra és normaszegésre korábban nem vetemedett. Tudta, hogy ez a nyílt uszítás kiverné a biztosítékot a Néppárt tagjai körében. A sajtótájékoztatón azonban már új szövetségeseinek üzent. Azt akarta deklarálni, hogy semmi nem idegen tőle, ami rasszista és kirekesztő, nem retten vissza attól sem, hogy akár nemzetközi bíróságok által hozott jogerős ítéletekkel is szembeszegüljön. 

Tehát, hogy bármilyen írott és íratlan erkölcsi és jogi normát áthág,ha politikai érdekei ez kívánják. És mivel a Fidesz az egyetlen európai szélsőjobboldali párt, amely saját hazájában nemcsak kormányzópárt, hanem kétharmados többséggel is rendelkezik, és ameynek 12 képviselője van az EP-ben, így a vezető pozícióra való igénybejelentése nem is lesz indokolatlan. 

És ez nekünk is fontos üzenet! Fel kell készülnünk arra, hogy nagyon kemény idők elé nézünk! Mert mostantól megindul a vetélkedő a szélsőjobboldali összefogásban résztvevő pártok között a szövetség vezetői pozíciójáért, és ez a vetélkedő éppen a gyűlöletkeltés, az uszítás, a kirekesztés terepén fog eldőlni. Nevezetesen, hogy ki tud hatásosabban gyűlöletet szítani a "másság", a "idegenek" ellen. Amit eddig "csak" a Fidesz megmondóemberei mondtak ki nyíltan, azt mostantól a párt poltikusai is nyilvánosan fel fogják vállalni. 

A migránsozás mellett mindennapos lesz a politikusi cigányozás, buzizás, zsidózás (kiváltképp ha, még Netanyahu is megbukik Izraelben), a szegényellenesség, a macsóság, az áldozathibáztatás. Egyrészt persze mi demokraták, örülhetünk annak, hogy a Fidesz szalonképtelenné vált a demokratikus pártok közösségében, és immár strukturálisan is oda kerül, ahová váló, az európai szélsőjobboldali pártok csoportjába, ugyanakkor azonban tudnunk kell, hogy ez számunkra a korábbiaknál is komolyabb megpróbáltatást jelent. 

Mert az erődemonstráció lényege éppen az lesz, hogy a Fidesz a korábbiaknál is gátlástalanabbul lép át mindenféle humanitárius, civilizációs európai és hazai jogi normán. 

Eddig a Néppárthoz tartozás mégis jelentett valamiféle elmosódott határokat, a párt időnként kénytelen volt visszalépni, korrigálni egy-egy szélsőséges, tolerálhatatlan hatáátlépését, de ennek mostantól vége. 

Nekünk pedig nem lesz más védekezési eszközünk, mint az eddiginél sokkal erősebb szolidaritás, és az önkény elleni közös fellépés.

 

Vásárhelyi Mária


Kommentelne? Kattintson ide!