h i r d e t é s

A Mészáros-gyerekek cégének pályáznia sem kell, hogy közpénzt kapjon

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Mészáros-gyerekek cégének pályáznia sem kell, hogy közpénzt kapjon

2018. november 06. - 18:26

 

Sokmilliárdos megbízásokat kapott a Fejér-B.Á.L. a Mészáros Lőrinc vezette felcsúti foci-alapítványtól. - írja a nepszava.hu.

Illusztráció: 24.hu

TAO-pénzekről volt szó, amik közpénznek számítanak, és a megbízások idején még a közbeszerzési törvény vonatkozott rájuk. A Transparency International lépéseket vár a kormánytól.

A felcsúti fociakadémiát működtető, Mészáros Lőrinc vezette Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) sok milliárd forintnyi közpénzről döntött nyilvános pályáztatás nélkül

- hívja fel a figyelmet nyílt levelében a Transparency International (TI).

Mint a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, Gulyás Gergelyhez címzett levelet kiszúró Átlátszó összefoglalja: a Kúria jogerősen kimondta a látvány-csapatsportok - azaz például a foci - TAO-támogatásról, hogy közpénz, és a közbeszerzési törvény hatálya alól csak a felcsúti beruházások után vették ki a TAO-pénzeket. Így igen csak ködös, hogy mégis miért mellőzte a pályázatok kiírását a FUNA.

A Mészáros Lőrinc gyermekei által tulajdonolt Fejér-B.Á.L. Zrt. sportcsarnokot és konferencia-központot épített Felcsúton. A beruházás 12,5 milliárd forintos költségét a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát (PFLA) működtető FUNA 30 százalékos önerő mellett TAO-támogatásból finanszírozta. Azaz nagyjából 8,7 milliárd forint közpénz volt a megbízásban, amit a Fejér-B.Á.L. közbeszerzés nélkül kapott a mészáros vezetése alatt álló alapítványtól.

Ehhez hasonló módon zajlott a közpénzköltés a korábbi FUNA / PFLA óriásberuházások esetében is: az egymilliárd forintos felcsúti kisvasútnál, és a 3,1 milliárd forintos, “Makovecz-stílusú” kazánház építésénél is. A kisvasút építését 600 millió forinttal támogatta az Európai Unió, a kazánházra pedig 2,5 milliárd forintnyi TAO-támogatást nyertek el, a Fejér B.Á.L. Zrt. pedig mindkét beruházásban részt vett kivitelezőként.

Az antikorrupciós szervezet arra kéri Gulyást: egyrészt törölje a közbeszerzési törvényből azt a fordulatot, amely kiveszi a TAO-támogatásokat a törvény hatálya alól; másrészt kezdeményezze a Közbeszerzési Döntőbizottság eljárását hivatalból annak érdekében, hogy a FUNA közbeszerzési jogállását tisztázzák, illetve 5 évre visszamenőleg vizsgálja meg a FUNA szerződéseit közbeszerzési szempontból.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s