h i r d e t é s

A MÁV-HÉV tájékoztató kisfilmje egy nagy sz*r

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A MÁV-HÉV tájékoztató kisfilmje egy nagy sz*r

2020. június 23. - 08:05

 

"Ismét jót hörpintettük az orbáni Magyarország furfang-kulacsából" vagy nagyon nem mindegy "hogy az okos hülyéskedik vagy a hülye okoskodik".

Ez a két dolog jutott eszembe először a MÁV-HÉV tájékoztató kisfilmjéről.

Válogatott parasztoknak ábázolja a MÁV-HÉV kisfilmjében az utazóközönséget annak készítője, pedig a megvalósítandó feladat nem volt túl bonyolult. A Kvassay híd felújítását kísérő kellemetlenségre kellett volna felhívni a figyelmet.

Nyilván az volt a terv, hogy valami vicces, esetleg szarkasztikus kisfilm születik, amely sok emberhez eljut és ennek segítségével átmegy az üzenet. Ehelyett egy ostoba, primitív és eléggé bunkócska mű született - gondolom nem kevés közpénzért. Már megszoktam, hogy saját ötlet nincs, ezért nyúlhattak a South Parkhoz. De ismét kiderült, hogy az emberek többségének nem tetszik az állami humor, ergo az Orbán-féléknek kisebbségi humoruk van. Érthetőbben: olyan vicceik vannak, amelyeken leginkább csak ők röhögnek, a többbség pedig maximum kínjában.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) az utasok kisfilmbeli ábrázolását egyenesen annak a tünetnek tartja, hogy milyen kép él a közpénzből fenntartott cég menedzsmentjének a fejében az adófizető utasokról. Közösségi oldalukon azt írják: „Merő jópofiskodásnak szánt, gyenge South Park utánérzést jelentetett meg a MÁV-HÉV a Kvassay híd felújítása és a buszos pótlás kapcsán. Valószínű nem kevés pénzért. Nyilván rendkívül viccesnek gondolták, ahogy az utazóközönséget bemutatják, valójában a hasonló sztereotip sértegetések miatt más országokban éppen lőnek meg gyújtogatnak… szóval Keresztes Péter vezérigazgató (a képen középen, MÁV-os egyenruhában, igen, saját magát is belerajzoltatta a filmbe, sőt még ő is beszél) és csipet csapata pontosan bemutatja mit is gondol rólunk, utasokról. Csakhogy ezt egy közpénzből fenntartott közszolgáltatást ellátó közcég vezetője nem – de senki más sem – engedheti meg magának. Még akkor sem, ha a fejében alapból ez van. Csak a talpnyalók örülnek a filmecskének, akik mind maguk is így gondolkodnak. Valójában ez a jelenség szörnyen primitív és üldözendő, ezek a közpénzzel vastagon kitömött figurák pedig rajtunk, utasokon röhigcsélnek.

És a végén egy burkolt üzenetben az állami szolgáltató politikai hovatartozása is megjelenik, bekerült ugyanis Karácsony Gergely főpolgármester bukására utaló szóvicc is, amelyért az egyik szereplőnek kiverik a fogát:

Ráadásul a földszintes szóviccet a filmben önmagát alakító Keresztes Péter vezérigazgató süti el. És most lehet azzal jönni, hogy "tegye fel a kezét az, aki még nem viccel Karácsony nevével". Csakhogy ha egy fideszest nagy nyilvánosság előtt véleményez az ember, abból borítékolható, hogy bírósági ügy lesz. (A főszerkesztőnk, Harvay Péter is így járt, azt merészelte mondani nagy nyilvánosság előtt az esztergomi strand igazgatójára, hogy "kiskirály". Ezzel megsértette a fürdőigazgató személyiségi jogait, a másfél évig húzódó pert megnyerte, szóval ő nevezheti annak az igazgatót, aminek én nem.)

Csak azt felejtik el a mókamesterek, hogy nem feltételenül azért ilyen suttyó a társadalom, mert a magyar ember ilyen, hanem azért, mert a mindenkori kormány példátját követi le. Ahogy azt is, hogy van a szint, ahová a sokat szidott ellenzék már nem megy le.


 

h i r d e t é s