h i r d e t é s

A magyarok többsége az EU mellett áll, kivéve a fideszesek 38 százalékát

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A magyarok többsége az EU mellett áll, kivéve a fideszesek 38 százalékát

2020. augusztus 03. - 09:32

 

Ma Magyarországon legkevesebb 1 millió ember hiszi a kormánypropagandát.

EU-zászlók az Európai Bizottság brüsszeli székháza előtt. - MTI/EPA/Olivier Hoslet

Az Orbán-kormány Brüsszel-ellenes retorikája dacára még mindig a magyarok csaknem kétharmada (64%) az EU-tagság mellett van – derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amit a Népszava megbízásából készített.

Az ellenzéki pártok szavazói markánsan uniópártiak. A DK, a Momentum, az MSZP-Párbeszéd hívei közül tízből kilencen, míg a Jobbik 60 százaléka voksolna a csatlakozásra.

A Fidesz-KDNP-nél ez az arány csak 44 százalék, 38 százalék pedig ellenzi a tagságot.

Az euró bevezetését a kormánypártiak valamivel kevesebb, mint harmada támogatná, 57 százalékuk kifejezetten ellenzi, míg az ellenzékiek kétharmada közös valutával fizetne. Leginkább az MSZP-Párbeszéd hívei szeretnének (92%) uniós pénzt, a DK-sok (65%) jóval kevésbé.

Kormánypártiak és ellenzékiek között jóval kisebb a szakadék abban, hogy a magyar gazdaságnak kell-e az uniós hitelprogram. A Fidesz-KDNP híveinek 57 százaléka, a kormányellenesek 76 százaléka szerint kell hitel.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy a pénzt jogállamisági feltételekhez kell-e kötni. Ezzel csak a Fidesz-hívők töredéke és az ellenzékiek nagy többsége ért egyet. A kormánypártiak fele is támogatná a demokrácia megsértésének büntetését, ha az nem járna a pénz elvonásásával.

A Magyarországgal szembeni vizsgálatot a jogállami normák megsértése miatt 52 százalék valamilyen szinten jogosnak tartja, de a Fidesz-KDNP-sek 80 százaléka úgy véli, az jogtalan. Ezzel kapcsolatban az ellenzékiek közül a jobbikosok a leginkább kételkedők, de ötből négyen azt még így is jogosnak tartják. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s