fbpx A Magyar Posta bélyegsorozata | CIVILHETES

h i r d e t é s

A Magyar Posta bélyegsorozata

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A Magyar Posta bélyegsorozata

2019. december 17. - 15:59

 

A nyáron Orbán Viktorról a rendszerváltás harmincéves évfordulójára szervezett, Schmidt Mária által koordinált megemlékezés egy része, de most a kormánybiztos másokat is elővenne a "30 éve szabadon" okán.

 Rajk Judit több pontban sorolta fel, milyen álságos, hogy Schmidt Máriáék néhai férje arcképével adnak ki bélyegsorozatot. Ezt azonban az eddigiek miatt a rendszerváltásban aktív szerepet vállaló érintettek hozzátartozói nem nézik jó szemmel. Előbb Rajk László özvegye tiltakozott, majd Solt Ottilia lánya közölte nyílt levélben: nem járul hozzá, hogy a kormány felhasználja édesanyja emlékét. 

 „Tisztelt Schmidt Mária Kormánybiztos Asszony!

Értesültem róla, hogy az Ön által vezetett „30 éve szabadon” kormányzati Emlékbizottság javaslatára édesanyám, Solt Ottilia is szerepelne a Magyar Posta Zrt. egyik új emlékbélyeg-sorozatán, mely a rendszerváltásban meghatározó szerepet vállaló személyek előtt tisztelegne.

Édesanyám valóban meghatározó személyisége volt mind a Demokratikus Ellenzéknek, mind a rendszerváltásnak. A kormány és Emlékbizottsága azonban sem a Demokratikus Ellenzékről, sem Édesanyámról nem emlékezett meg az évforduló kapcsán, szerepüket eltitkolta, liberális hitvallásukat a kormány és az Emlékbizottság számos tagja nyilvánosan gyalázta. Édesanyám emléke előtt egyedül az oktatási miniszter által 1997-ben létrehozott „Solt Ottilia-díj” tisztelgett, amelyet az Orbán-kormány indoklás nélkül megszüntetett.

Ezért hiteltelennek, álságosnak tartom az Önök emlékbélyeg-akcióját, és benne Édesanyám nevének, képmásának felhasználását a család nevében megtiltom” – írta Hegedűs Judit.

*

Az elmúlt napokban már be is mutatták a Magyar Posta bélyegsorozatát, ami a rendszerváltás 30. évfordulójára készült. Nem véletlen, hogy csak az emlékév utolsó napjaira sikerült összehozni a sorozatot, hiszen annak összeállítását botrányok kísérték. A Demokratikus Ellenzék két legendás figurájának - Solt Ottiliának és Rajk Lászlónak - a családja ugyanis nem járult hozzá a szerepeltetésükhöz. Ezzel együtt is igazán mellbevágó, hogy a végső nyolcasba nem került bele egyetlen demokratikus ellenzéki sem. Egyfajta történelmi viccnek tűnik, hogy cserébe 5 egykori MDF-es, ABC-sorrendben Csengey Dénes, Csoóri Sándor, Csurka István, Szabad György és Beke Kata is bekerült, miközben az egyetlen MDF-es, aki ezt tényleg megérdemelte volna, vagyis Antall József miniszterelnök nem vitte át a lécet. Ez akkor is abszurd, ha ő már szerepel bélyegen.

A most bélyegre kerülő Csurka István pedig a rendszerváltó jobboldalt az antiszemita, rasszista, világösszeesküvés-hívő szélsőjobbról előző MIÉP alapítója lett nem sokkal a rendszerváltás és az MDF-ből való kiválása után. Ma már a fideszes publicisták nosztalgiával emlegetett referenciapontja. A 8 bélyegre került figura közül a 3 nem MDF-es között van a legendás környezetvédő-képzőművész-író és gátellenes Duna-aktivista Karátson Gábor, a megalkuvásmentesen antikommunista Magyar Október pártot alapító, svungos utcai akcióiról is híres Krassó György és az erdélyi magyar író, Sütő András.

2012-ben két egykori demokratikus ellenálló volt Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben – Karátson Gábor és Szemenyei-Kiss Tamás. Dr. Boros Erzsébet főorvos rövid ápolás után – alighogy a publicista segítséggel néhány lépést képes volt megtenni – éppen otthonába bocsátotta egyiküket, de Karátson Gábort még alapos vizsgálatra sem méltatta, a kórház harmadik emeleti folyosóján rápillantva a beteg lábára elutasította a kórházi felvételét. – Karátson Gábor két héttel később az otthonában meghalt. (Erről, mint szemtanú, a főorvos asszonyt is értesítettem.)

A fideszesek azért sem szerepelhetnek a tervezett sorozaton, mert csak halott kerülhet bélyegre. - Az természetesen egyéni ízlés kérdése is, hogy ki kit tart a rendszerváltás hősének. És hősök akadtak minden oldalon. De az bármilyen oldalról nézve egészen bizarr, hogy a hivatalos megemlékező sorozatban nem szerepel senki abból a demokratikus ellenzékből, amely a rendszerváltást megelőző évtizedekben Magyarországon egyedüliként állt ki aktívan, nyíltan, a személyes egzisztenciáját kockáztatva. demonstrációk szervezésével és illegális lapok, könyvek kiadásával az elnyomó rendszer ellen. És talán nem véletlen az, hogy egyetlen volt politikai elítéltet sem tartottak méltónak arra, hogy a bélyegsorozaton szerepeljen. 

 

Kollár Erzsébet,

a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (TDDSZ)
alapító tagja


 

Kommentek

h i r d e t é s