h i r d e t é s

A magyar megfigyelési botrányt vizsgálja az Európai Parlament

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A magyar megfigyelési botrányt vizsgálja az Európai Parlament

2023. február 06. - 09:36

Február közepén meghallgatást tart a magyarországi megfigyelési botrányról néhány érintett részvételével az Európai Parlamentnek (EP) a Pegasus-ügyet vizsgáló különbizottsága (PEGA) – írja a Népszava.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A lap szerint az ülés megelőzi a testület február 20-21. között esedékes budapesti látogatását. A delegáció összetételéről még folynak a tárgyalások, de a Népszava szerint tagja lesz Sophie in’t Veld holland liberális EP-képviselő, aki a PEGA jelentését készíti.

A jogállamiság európai helyzetéről készülő friss állásfoglalás-tervezetben – amelyet a tervek szerint hétfőn fognak jóváhagyni az EP állampolgári jogi bizottságában – a képviselők sajnálatukat fejezik ki, hogy „egyes tagállamok hatóságai nem működnek együtt a parlament vizsgálóbizottságával”. Egyúttal aggódnak a demokráciára és az alapvető jogok tiszteletben tartására leselkedő kockázatok miatt, amelyeket a kémprogramok ellenőrizetlen használata jelent.

A határozattervezet megerősíti azt az EP-ben már korábban többséget kapott véleményt, miszerint Magyarország a választási autokrácia hibrid rendszerévé változott. A képviselő-testület egy tavaly szeptemberben elfogadott jelentésben először adott hangot annak a nézetének, hogy az ország többé nem tekinthető teljes értékű demokráciának.

Szintén a magyar (és a lengyel) kormányra vonatkozik az állásfoglalás-tervezetnek az a bekezdése, amelyben a képviselők sürgetik a kormányok minisztereiből álló EU Tanácsot, hogy tegyen ajánlásokat a jogállamiság rendszerszintű megsértése miatt hetes cikkelyes eljárás alá vont két tagállamnak. (24.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!