h i r d e t é s

A luxemburgi külügyminiszter szerint „Orbán Viktor tehertétel”

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A luxemburgi külügyminiszter szerint „Orbán Viktor tehertétel”

2021. június 19. - 11:26

 

„Orbán Viktor tehertétel” - ezzel a címmel közölt a német hetilap interjút, amelyben Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter felháborodottan követeli, hogy az EU nagy tagállami lépjenek fel Orbán ellen.

Fotó: ABDULHAMID HOSBAS / AFP / Anadolu Agency / nepszava.hu

A cikk rámutatott: A magyar miniszterelnöktől megszokottak a kétes kijelentések a migráció ügyében, de most verbálisan erősen belecsapott a dologba: „Migráns hadak dörömbölnek Európa minden ajtaján” - mondta az állami rádióban, és erre, illetve a pandémiára hivatkozva úgy foglalt állást, hogy két évre tiltsanak be mindenfajta migrációt, és mindenki ott legyen boldog, ahol isten akaratából megszületett.

Asselborn leszögezte: Orbán tehertétel az egész Európai Unió számára. „Meddig tudja még vonszolni ezt a terhet az EU?” - tette fel a kérdést.
„ A magyar kormány lerombolja a szolidaritást a schengeni térségben és az EU-ban! Elárulja az EU-t és a tömb értékeit! Hol vannak a Magyarországot fenyegető hordák?” 
- Mondta Asselborn. Követelte, hogy a nagy tagállamok - például Németország - vessenek véget Orbán ténykedésének.
„Értelmetlen az EU jövőjéről beszélni, ha elfogadjuk ezt a jelent” - szögezte le.
Rámutatott: a magyarok is profitáltak a befogadásból 1956 után, és javasolta Orbán Viktornak, hogy csak tíz másodpercre nézzen egy menekült gyerek szemébe.  A cikk hangsúlyozta: Orbán migráns-hadakról szóló állításának köze sincs a valósághoz. „2015-ben 1,8 millió ember érkezett az EU-ba, tavaly 124 ezer” - mondta a luxemburgi külügyminiszter.

A cikk hozzátette: Magyarország lakosainak a száma kereken tízmillió. Az év elején közzétett hivatalos statisztika szerint az országban 194 ezer külföldi él legális tartózkodási engedéllyel, közülük több mint 57 ezer uniós polgár, 23 ezer ukrán, 18 ezer kínai, és 35 ezer más ázsiai. (spiegel.de)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s