h i r d e t é s

A levegőből nyeri ki az áramot ez a kis kütyü

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A levegőből nyeri ki az áramot ez a kis kütyü

2015. október 01. - 09:11
0 komment

 

Nem csak első, második hallásra is sci-finek tűnik az az új technológia, amely látszólag a levegőben lévő rádiójelekből képes áramot kinyerni.

Nem csak első, második hallásra is sci-finek tűnik az az új technológia, amely látszólag a levegőben lévő rádiójelekből képes áramot kinyerni.

A tévé vagy a vasaló nem fog vele működni, de kisebb energiaigényű készülékekhez jó lehet. És nem, nem Széles Gábor áll mögötte, hanem a valamivel komolyabban vehető Lord Paul Drayson, a britek korábbi tudományos minisztere - írja a HVG.

A Freevolt névre keresztelt technológia a feltaláló szerint lehetővé teszi, hogy az alacsony energiaigényű készülékek, mint a viselhető eszközök vagy a különböző érzékelők hálózat nélkül működjenek. A BBC beszámolója szerint az eljárás a levegőben található rádiójelekből – a 4G-től egészen a digitális televízióadás jeléig – gyűjti be az energiát, így a működéshez külön infrastruktúra kiépítésére sincs szükség. További jó hír, hogy a technológiát nyílt forráskódúvá tette a fejlesztő, így ahhoz bárki hozzáférhet.

A londoni Royal Institutionben tartott bemutatón Drayson nemcsak azt mutatta ki, mennyi energia van a teremben lévő levegőben, de annak begyűjtésével egy hangszórót is képes volt megszólaltatni.

Emellett egy hasonló elven, szokásos áramfelvétel nélkül működő légyszennyezettség-mérő készüléket is megmutatott a feltaláló. A Wired beszámolója szerint ez a CleanSpace névre keresztelt légyszennyezettség-mérő egy antenna segítségével fogja be az elektromágneses hullámokban lévő energiát, amit a benne lévő kis teljesítményű érzékelő működtetéséhez használ fel. Maga a készülék valamivel kisebb és vékonyabb, viszont jóval könnyebb, mint egy átlagos telefon. Egy Crowfounder-kampányt is indítottak, 55 fontért (kb. 24 ezer forint) lehet rendelni a tervek szerint novemberben piacra kerülő készülékből.

A feltaláló reményei szerint a közeljövőben több olyan készülék is piacra kerül majd, melynek áramellátásához nem lesz szükség sem konnektorra, sem elemre.

 

hvg.hu (Címlap: Fotó: Engadget)


 

Kommentek

h i r d e t é s