h i r d e t é s

A legalapvetőbb közszolgáltatások az összeomlás szélére kerültek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A legalapvetőbb közszolgáltatások az összeomlás szélére kerültek

2020. április 30. - 14:33

 

A kormány lemondott, elárulta a vidéki településeket és tulajdonképpen egy faluromboló politikát hajt végre. 

Villany és "út" van, a vezetékes ivóvíz csak álom

A Tolna megyei Tamásinak van egy olyan belterületi városrésze Adorján-Újtelep, Öreghenye és Kobakhegy), ahol még a legalapvetőbb infrastruktúrák sem biztosítottak.


A környék egyetlen közkútja

Ezeknek az embereknek, akik egy kisváros belterületén élnek, 5 kilométerre a városközponttól, a legalapvetőbb infrastruktúrákat sem biztosítják. Nincs megfelelő úthálózat, nincs szemétszállítás. Adott esetben idős embereknek is kilométerekre kell hordani a szemetet – amelyért természetesen még fizetnek is. Tamási Adorján-Újtelep városrészén az egyik legfontosabb alapinfrastruktúra, az ivóvízszolgáltatás hiányzik a legjobban az itt élő száz családnak.
A lakóhely szerinti szemét-gyűjtőedények 3 kilométerre találhatóak, "cserébe" az itt élőknek mérsékelte az önkormányzat a fizetendő szemétdíjat. Azután megpróbálkoztak az emberek konténer igénylésével, amelyre a szolgáltató lépett, és minden lakó kapott "kukamatricát". Azoban sok család él itt, akikhez a kukásautó el sem tud menni, ráadásul a "matricás" szemétdíj már magasabb is.

Az önkormányzatnak még az is nehézséget okoz, hogy legalább az ivóvízszállítást megoldanák. Hónapok óta próbálják elérni az itt élők, hogy a vizet megfelelő sűrűséggel hozzák és lehetőleg olyan időszakban, amikor az emberek otthon vannak.


Traktor hozza az ivóvizet. A fúrt kutak vize ihatatlan és egyre apadnak.

Nyáron gond szokott lenni, hogy az ivóvizes tartályt leteszik az út szélére, és mire az itt élők hazaérnek, a víz felforrósodik a tartályban.
Az önkormányzat heti 2x30 liter ivóvizet biztosít. Akinek ez kevés, 650 méterre van egy közkút.

Tömegközlekedésről, illetve vezetékes Internetnől beszélni is felesleges. Tömegközlekedés úgy van, ha az ember elsétál a buszmegállóba, de mivel a környéken nincs rendes út, ezt a 3 kilométeres sétát többször is meggondolják az itt élők.

A közvilágítás is meglehetősen rapszodikusan üzemel, a környéknek sajnos elég rossz a híre. Az itt élők azt is nehezményezik, hogy a lakóhelyük miatt például a banki ügyintézés is nehézkes, hitelhez jutni pedig szinte lehetetlen.

Egy ideig az óvodás gyerekek szállítása is megoldott volt a környéken. A busz jött reggel és elvitte az ovisokat. Azután a polgármester "felülvizsgálta" a szolgáltatást. Döntésének következtében óvodás és óvodás között különbség lett. A busz innentől kezdve csak az önkormányzati fenntartású intézménybe járó gyerekeket szállította, a Református egyház által fenntartott óvodásokat már nem.

Ezeket a közállapotokat megelégelve az emberek a belügyminiszterhez, Pintér Sándorhoz fordultak személyesen. Aláírásgyűjtésbe kezdtek, amelyet 2019. augusztusában át is adtak a miniszternek. Vizsgálat indult az ügyben, amelynek a vége egy "dorgáló levél" lett, amelyet a tamási polgármesternek címeztek.
Keresztes Lóránt és Demeter Márta országgyűlési képviselők meglátogatták tavaly nyáron az itt élőket, volt a kisvárosban tüntetés és Keresztes Lóránt felszólalt az itt élők érdekeiért az Országgyűlésben.

Úgy tűnik, hogy hiába az aláírásgyűjtés, hiába a felszólás az Országgyűlésben, minden úgy marad, ahogy volt.

Tamásiban az Integrált Településfejlesztési Stratégia két részből áll. Az I. kötet - Megalapozó dokumentáció, és a II. kötet - Tamási Integrált településfejlesztési stratégia.
A több mint 300 oldalas települési jövőkép említést sem tesz arról, hogy az itt élő emberek mikor juthatnak vezetékes ivóvízhez, vagy bármilyen infrastruktúra-fejlesztéshez.


 

h i r d e t é s