h i r d e t é s

A lángoló magyar nyár

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A lángoló magyar nyár

2020. július 11. - 16:38

 

A magyar miniszterelnök szembeszállt huszonhat uniós állammal

Laura Codruța Kövesi és Orbán Viktor

A Magyar Beteg számára fokozott kockázatot jelent a nyári hőség. - Orbán vétóval fenyeget az uniós büdzsénél - azzal fenyegetőzik, hogy nem lesz Uniós költségvetés, ha az erről szóló vitát összekapcsolják a jogállamisági elvárásokkal.

Orbán Viktor ultimátumot küldött.jpg

A magyar miniszterelnök hadat üzent az Európai Uniónak

A miniszterelnök legutóbb az állami rádióban azt üzente, hogy az elfogadás előtt álló újabb hétéves költségvetés kapcsán nem méltányos előhúzni azt a javaslatot, amely a közös pénzek folyósítását különböző jogállami elvárásokhoz köti. Ugyanakkor elmondta (és ezzel igazolta a sokak véleménye szerinti mentális betegségét), hogy csak rendkívül indokolt helyzetben szabad élni a vétó lehetőségével, mert akkor 26 másik országgal találjuk szembe magunkat. „Magyarország csak akkor hajlandó megszavazni az uniós költségvetést, ha az EU eltörli a hazánkra vonatkozó (a kizárást kilátásba helyező) 7. cikkelyt, nem szól bele az uniós pénzek elosztásába, ugyanakkor megszünteti a független magyarországi eljárást…” – tartalmazza egyebek mellett a 2020. július 10-én Brüsszelbe küldött levél, amellyel Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP koalíció képviselői, valamivel több mint száz hazai politikus akarja rákényszeríteni az Európai Unió tagállamaira a saját akaratát”. - A Magyar Beteg ezzel nyílt háborúba sodorta Magyarország lakosságát.

A jogállam olyan állam, ahol a közhatalmat a nyilvános és írott jogszabályok tartalmának megfelelően, és a jogszabályokban meghatározott eljárások keretében, arra feljogosított szervezetek és személyek gyakorolják. A jogállamiság a legáltalánosabb értelemben a közhatalom jognak való alávetettségét jelenti. Az európai uniós politikai rendszerben a joguralom (rule of law) kifejezés használatos, ami azt fejezi ki, hogy a hatalommal felruházott emberek sem állnak a jog felett.

Magyarország Alaptörvénye szerint "Magyarország független, demokratikus jogállam." –Ugyanakkor az elmúlt évtizedben történtek ennek éppen az ellenkezőjét bizonyítják. Az egykori ifjúkommunista vezető és a mögé felsorakozott pártállami generáció ismételten az egypártrendszer építésén fáradozik, semmibe veszi a demokratikus ellenzék – az ország többsége – akaratát és eddig soha nem tapasztalt nyomorba taszította a magyarság millióit, elsősorban a legvédtelenebb embereket, a nyugdíjasokat. 

laura-codruta-kovesi-europai-fougyesz.jpg

Laura Codruța Kövesi főügyész nyilatkozott

„Magyarország nem marad ki teljesen az Európai Ügyészség hatósági jogköréből, itteni cégek és magánszemélyek ellen is indulhat eljárás nemzetközi csalás vagy pénzmosás esetén” - nyilatkozott az Európai Ügyészség tavaly megválasztott vezetője, Laura Codruța Kövesi főügyész és ami a beiktatása óta az első vele készült beszélgetés a sajtó munkatársaival. 

Az nyilatkozatban többek között arról beszél, hogy a korrupció szinte minden országban létezik, és nem csak az Európai Unió tagországaiban.

Ha azonban a korrupció mértékéről beszélünk a különböző államokban, akkor az függ a helyi hatóságok érintettségének mértékétől. Ennek ellenére nem állíthatjuk, hogy egyes országok nagyon korruptak lennének vagy, hogy mások ne lennének azok” - mondta a főügyész. 

„Vizsgálni fogunk egyes eseteket a tagállamokkal, ezek polgáraival kapcsolatban és egyes esetekben a tagállamok területén elkövetett bűncselekménynél is lesz hatáskörünk. Ezen felül együttműködünk ezen államok hatóságaival, és alkalmazni fogjuk a jelenleg rendelkezésre álló igazságügyi együttműködési eszközöket” - vélekedett Laura Codruța Kövesi.

A 47 éves román jogász előzőleg az Országos Korrupcióellenes Ügyészséget vezette Bukarestben, amíg a kormány nyomására 2018-ban le nem váltották a posztról. Hazájában és Európában is arról ismert, hogy sorra juttatta börtönbe a korrupt politikusokat.

 

Kollár Erzsébet,
a rendszerváltók lelkiismerete


 

h i r d e t é s