h i r d e t é s

A lakossági villamosenergia árának a 95 százaléka már a rendszerhasználati díj

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A lakossági villamosenergia árának a 95 százaléka már a rendszerhasználati díj

2022. december 02. - 08:02

Tovább nő a napelemes rendszerek megtérülési ideje, az eddigi éves szaldó helyett ugyanis a jövőben havonta számolnák el az elektromos hálózatba betáplált, illetve az onnan vételezett villamos-energia különbözetet.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Többször módosítottak már a napelem telepítéssel kapcsolatos rendeleteken, legutóbb november 19-én, miszerint az új szabályozás a jövő év végégig megvalósuló rendszerek elszámolását érinti.

Hogyha bárki módosítja vagy bővíti a napelemes rendszerét 2024. január elsejétől, akkor visszamenőleges hatállyal megszűnik a jogosultsága a rendszerhasználati díjak alóli mentesítésre, és akkor itt napszakonként és időszakonként kell figyelembe venni az összes költséget. Tehát gyakorlatilag megszűnik számára a szaldó elszámolás

– fogalmazott Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke.

Ennek lényege, hogy a felhasználók, a szükséges energia-mennyiséget csökkenthetik a napelemeik segítségével a hálózatba betáplált elektromos energiával, a díjakat pedig csak a különbség után kell megfizetniük. Ezt a lehetőséget november közepén 10 évben maximalizálták. Kiss Ernő arról is beszélt, hogy akik most akarnak napelemes rendszert telepíteni, rendkívül hosszú megtérülési időre számíthatnak.

A helyzeten pedig tovább ront a villamos energia rendszerhasználati díja, amelyet most a nyáron megemelt szinten rögzítettek.

A lakossági villamosenergia árának a 95%-a már a rendszerhasználati díj - ugye 36 forintból mindössze 5 forint körülbelül egy kilowatt óra villamosenergiának a díja, az összes többi a rendszerhasználat -, innentől kezdve többe kerül a leves, mint a hús, feltehetőleg ez sajnos nem fogja megérni

– fogalmazott Kiss Ernő.

Balogh József szerint az elektromos áram árának csökkentése és a rendszerhasználati díj megemelése együttvéve nem változtat a korábbi összegeken, ráadásul csak rontanak az energiafelhasználás helyzetén.

„Ebből az lesz, szokásos magyar logikával, mindenki elkezd mindent átállítani otthon áramra, a fűtést, extra légkondi stb., csak hogy ne kelljen eladni az áramot öt forintért az áramszolgáltatónak, tehát az energiatakarékosság megint kap egy nagy pofont” – mondta az energetikai szakértő.

Balogh József úgy véli, Magyarországon eltorzult a megújuló energia struktúrája, szerinte túl sok a napelem ahhoz, hogy a rendszer elbírja a megtermelt energiát. (atv.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!