h i r d e t é s

A Kúria zöld utat adott Karácsony Gergely két népszavazási kérdésének

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A Kúria zöld utat adott Karácsony Gergely két népszavazási kérdésének

2021. december 08. - 17:22

A kínai Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadék meghosszabbításáról kezdeményezett a főpolgármester népszavazást.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Öt kérdésben kezdeményezett népszavazást Karácsony Gergely júliusban, miután egy rendelettel ezt lehetővé tették a veszélyhelyzet alatt is. A Nemzeti Választási Bizottság két kérdést hitelesített ezek közül, ám a bizottság döntését hatan is megtámadták, így a Kúria elé került az ügy.

A Kúria szerdán elutasította a felülvizsgálati kérelmeket, így hamarosan elkezdődhet az aláírásgyűjtés. Ebben a két kérdésben lehet népszavazás, ha Karácsonyéknak sikerül összegyűjtenie 200 ezer ajánlást:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Karácsonyék már nyáron egy online felületen elkezdték összegyűjteni az aláírásokat a népszavazási kérdésekhez. Jogi értelemben az még nem jelentett semmit, viszont az adatok ismeretében Karácsony csapata most gyorsabban el tudják majd érni azokat, akik támogatják a népszavazási kérdéseket.

Akár még az is lehet, hogy egyszerre lesz a főpolgármester által kezdeményezett népszavazás a kormány gyermekvédelminek nevezett népszavazással, utóbbi kírását a parlamentben múlt héten szavazták meg.

A választási törvényt nemrég pedig úgy módosították, hogy akár egy napon is lehetnek a népszavazások a jövő áprilisi országgyűlési választásokkal. (Telex)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s