fbpx A köztársasági elnök után a miniszterelnök is nő lett Észtországban | CIVILHETES

h i r d e t é s

A köztársasági elnök után a miniszterelnök is nő lett Észtországban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A köztársasági elnök után a miniszterelnök is nő lett Észtországban

2021. január 29. - 05:55

 

A világon először fordult elő, hogy a legmagasabb pozícióban lévő politikai vezetők egyaránt a gyengébbik nemet erősítve kerültek az ország élére.

Kaja Kallas - Forrás: EU2017EE Estonian Presidency / wikipedia

Miközben Új-Zélandon, Dániában és Barbadoson is női miniszterelnök vezeti az országot, az élen pedig szimbolikusan királynők vannak, addig Észtország lett az első köztársaság, ahol demokratikus úton választott nők kerültek mind államfői, mind kormányfői posztra egyszerre.

Az új észt kormánykoalíció a Reform Párt vezetőjét, Kaja Kallast nevezte ki miniszerelnöknek, aki korábban már tagja volt az észt Riigikogu parlamentnek, illetve az Európai Parlamentnek is – írta az Invest Estonia portál.

Kersti Kajlulaid Észtország első női köztársasági elnöke, aki már 2016 óta államfőként tevékenykedik. Foglalkozását tekintve Kajlulaid a liberális piacgazdaság szakértője, egyúttal a digitális gazdaság és a kiberbiztonság nemzetközi nagykövete.

Észtországot is érzékenyen érintette a koronavírus-járvány, azonban az elmúlt 20 év digitalizálás felé irányuló fejlesztéseinek köszönhetően meglehetősen jól kezelték a pandémia okozta válsághelyzetet.

Az új kormány annak ellenére vezette ki a gazdasági és egészségügyi krízisből az országot, hogy a koalíció viszonylag frissen alakult. Megválasztása után Kallas elmondta, vezetése alatt fő céljának az infrastruktúra megerősítését tűzte ki olyan projektek által, mint például a Tallinnt Helsinkivel összekötő vasúti pálya megépítése, létrehozva ezzel Európa egyik leggyorsabb tömegközlekedési csomópontját.

A koalíció megegyezett abban is, hogy a visszatartott és újrabefektetett nyereségtársaságok társaságiadó-rendszerét változatlanul hagyják, így az Észtországban regisztrált vállalatok továbbra is 0 százalékos jövedelmi adóval gazdálkodhatnak. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s