h i r d e t é s

A köznevelési államtitkár rendkívüli bejelentéseket tesz

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A köznevelési államtitkár rendkívüli bejelentéseket tesz

2021. április 15. - 13:20

 

Az adatok alapján az ország már a harmadik járványhullám csúcsán van, de maradtak még koronavírus-ügyi kérdések.

Operatív törzs - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

Maruzsa Zoltán a javuló járványadatokkal indított, hogy ezek mennyire jó adatok, azt ide kattintva nézheti meg.

Szerinte rendben enyhülnek a járványügyi adatok, ezzel párhuzamosan tempósan oltják a pedagógusokat, az érintettek körében túl vannak a 200 ezer oltáson, ezért született az a döntés, hogy hétfőn megkezdődhet a jelenléti nevelés-oktatás az óvodákban, alsó tagozatokban, "a szülőknek dolgozniuk kell".

"A visszaállástól azt várjuk, hogy minden óvodással a saját nevelője foglalkozzon, kérem, hogy a hagyományos kereteket állítsák vissza, akkor is, ha csak kevés óvodást visznek vissza az óvodába hétfőtől" - mondta Maruzsa Zoltán.

Az iskolák alsó tagozatáról

Úgy látja, kevéssé fogékonyak a vírusra a kisgyermekek, az alsó tagozatosok között fele-harmada volt arányaiban a fertőzöttek száma a felső tagozatosokhoz képest.

"Jelentős érv a nyitás mellett, hogy a digitális oktatás ebben a korosztályban a legkevésbé hatékony" - ismerte be Maruzsa Zoltán.

"Türelem!"

A felsősöket és a gimnazistákat arra kérte, illetve szüleiket, hogy május 10-ig legyenek türelemmel.

Újra kötelező lesz a hőmérés, a távolságtartás is, fertőtleníteni is kell, a szereket biztosítják hozzá.

A szakszervezeti vezetőkkel tárgyalt, egyetértettek vele abban, hogy fokozatos nyitásra van szükség.

"Amit nem lehet megvalósítani, hogy mindenhol megfelezzük az osztályokat, ehhez kétszer annyi pedagógusra lenne szükség" - tette egyértelművé.

Kijelentette, "az intézmények vezetői felhatalmazást kaptak arra, hogy a szülők ne küldjék iskolába a gyermekeket, el kell fogadni azt is, hogy az osztálytermi órákat nem lehet közvetíteni az otthon maradók számára."

"Aki 250 óránál többet hiányzik, annak osztályozó vizsgát kell tennie. Ez nem negatív, hanem pozitív lehetőséget jelent" - fogalmazott, hozzátéve, "nem azzal teszünk jót a gyerekkel, ha nem tanítunk neki semmit, és nem kérünk semmit számon".

Kérte a tanároktól, hogy hétfőn vegyék fel a munkát.

"A tanév még nem ért véget, tudom, hogy ellenszélben kell dolgozni, vannak, akik azon dolgoznak, hogy a nyitás ne sikerüljön, és vannak, akik egyszerűen félnek, ez teljesen rendben van. A hiányzást igazolt hiányzásként kell elismertetnie a szülőnek. Az oktatást ki kell nyitni, nem maradhat az ország örökké bezárva" - zárta gondolatait.

Gál Kristóf ORFK-szóvivő elmondta, több mint 500 embert állítottak meg maszk nélkül, és több mint százat a kijárási tilalom idején, tilosban.

Galgóczy Ágnes (NNK-osztályvezető) a tájékoztatón elmondta, megértik az emberek aggodalmait, de elkötelezettek a hatékony és biztonságos alkalmazása mellett.

"Minden regisztrált meg fogja kapni az oltást, már a regisztrált aktív korúak közel fele már be van oltva" - mondta. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s