h i r d e t é s

A korrupció és a neoliberális gazdaságpolitika végét ígéri Mexikó új elnöke

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A korrupció és a neoliberális gazdaságpolitika végét ígéri Mexikó új elnöke

2018. december 03. - 06:35

 

„Nincs jogom cserbenhagyni Mexikó népét” – mondta beiktatási beszédében Andrés Manuel López Obrador, a latin-amerikai ország júliusban, elsöprő többséggel megválasztott elnöke. 

Andrés Manuel López - Forrás: Marca

A mexikóiak körében csupán AMLO-ként emlegetett politikus hadat üzent a neoliberális gazdaságpolitikának és az ország GDP-jének 10 százalékát eltérítő, gigantikus méretű korrupciónak.

A helyi idő szerint szombat délelőtt megtartott beiktatásán az atipikus baloldali politikus az elmúlt három és fél évtized neoliberális gazdaságpolitikáját, illetve az elharapódzó korrupciót tette felelőssé az ország gondjaiért. Beszédében rámutatott, semmi nem ártott többet Mexikónak, mint a vezetői és egy befolyásával visszaélő kisebbség tisztességtelensége. Ezzel szembehelyezkedve kijelentette:

„Engem nem érdekelnek az anyagiak, és nem vonzanak a hatalom külsőségei. Tudatában vagyok azoknak a hatalmas elvárásoknak, amelyeket a mexikóiak támasztanak velem szemben.”

A megvalósítani kívánt politikai programja kapcsán AMLO rámutatott, hogy az ország nem csupán egy kormányváltás, hanem egy politikai rendszerváltás, egy „rendezett, békés, de radikális” átalakulás előtt áll.

A képviselőház épületében lezajlott beiktatás után az újdonsült elnök egy második beszédet is tartott Mexikóváros központjában, ahol kb. 160 ezer szimpatizánsa gyűlt össze. AMLO itt bemutatta 100 pontból álló akciótervét, amely az alsóbb társadalmi rétegeket segíteni hivatott szociális intézkedések mellett a munkavállalói jogok kiszélesítését (munkahelyi demokrácia), illetve a palagáz-kitermelés beszüntetését is tartalmazza.

A júliusi választásokon AMLO nem csak az elnöki széket szerezte meg, de pártja, a Nemzeti Megújulás Mozgalma (Morena) a törvényhozás két házában és kényelmes többséget szerzett: baloldali erő nem aratott ekkora győzelmet az elmúlt száz évben Mexikóban.

A szeptemberben már hivatalba lépett új kongresszusban a Morena-többség már rengeteg kampányígéret megvalósítását elkezdte:

  • elindította az állami bürokrácia csúcsán lévők fényűző juttatásainak visszanyesését;
  • csökkentette a sajtószabadság korlátozására használt állami reklámköltések mértékét (AMLO elődje, Enrique Peña Nieto hat év alatt több mint 2 milliárd dollárnyi pénzt használt saját személye fényezésére);
  • megtiltotta az altalajkincsek bányászatát az érintett lakosság beleegyezése nélkül;
  • elindította a marihuánatermelés és –árusítás legalizálásának és szabályozott mederbe terelésének folyamatát.

A szombaton hivatalba lépett elnök előtt azonban további gigantikus kihívások tornyosulnak. A rendszerszintű korrupció mellett a gazdaság is rosszul teljesít,a társadalmai egyenlőtlenségek óriásiak, 61 millió ember él szegénységben, a kétezres években megkezdett „kábítószer-ellenes háború” pedig olyan erőszakhullámot szabadított el, mely mind a mai napig tépi szét a társadalom szövetét.

(via El País / La Izquierda Diario / Jacobin) / merce.hu


 

h i r d e t é s