h i r d e t é s

A kormánypropaganda zászlóshajójánál tüntet az ellenzék

Olvasási idő
8perc
Eddig olvastam

A kormánypropaganda zászlóshajójánál tüntet az ellenzék

2022. március 06. - 18:36

„A propaganda fegyver, a hazugság öl” – ezzel a címmel hirdetett tüntetést az Egységben Magyarországért hatpárti ellenzéki tömörülés vasárnap délután öt órára, az MTVA Kunigunda utca székháza elé.

Forrás: szmo.hu

- A cikk frissül -

Az első felszólaló, Hadházy Ákos független képviselő először egy perc csendet kért a résztvevőktől, hogy így emlékezzenek a járványban eddig elhunyt 45 ezer magyarra és azokra is, akik az elmúlt napok orosz agressziója miatt vesztették életüket. - írja a Hang.hu

Az Orbán-rendszer Putyin vállalkozása 

Majd beszédében emlékeztetett arra, hogy Márki-Zay Pétert, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét egyszer sem engedték be a köztévébe. Kitért Szél Bernadettel közös akciójára, amikor a székház falára írták ki oroszul, hogy nem akarnak háborút, magyarul pedig azt, hogy Stop Propaganda. Felidézte azt a pénteken elfogadott orosz törvényt is, mely 15 év börtönnel fenyegeti mindazokat, akik „szándékosan hamis információkat terjesztenek” az orosz fegyveres erőkről. 

– Az Orbán-rendszer csak egy franchise vállalkozás, a Putyin-rendszer vállalkozása – szögezte le. Szerinte Orbán Putyin legjobb tanítványa. Tőle tanulta meg, hogyan kell kiépíteni a totális rendszert. A politikus szerint amiben élünk, az nem demokrácia. Ne tévesszen meg minket, hogy vannak választások, ez nem jelenti azt, hogy demokráciában élünk, hiszen van választás Oroszországban és Észak-Koreában is.

– Egy bűnszervezet által egyre biztosabban felépített diktatúrában élünk, aminek április 3-án véget kell vetnünk – mondta. Ugyanakkor mi is felelősek vagyunk azért, hogy eljutottunk idáig.

Hadházy szerint azt követelik, hogy állítsák le a Kunigunda utcai épületben az orosz propaganda sugárzását és engedjék be az ellenzéket. Majd felszólította a jelenlévőket, hogy március 15-én menjenek el tüntetni, április 3-án pedig választani.

Mint hangsúlyozta, április 3-án Európa vagy Moszkva között kell választani, és most még kihúzhatjuk magunkat Moszkva halálos öleléséből.

Tovarisi konyec!

A következő felszólaló, Szél Bernadett független képviselő szerint a rendszerváltáskor az emberek, így a fiatal demokraták is pártoktól független szabad sajtót követeltek, most pedig itt a hátuk mögött van egy hatalmas monstrum, ahol a propaganda elfoglalta a tévét a rádiót. A közmédia arról sem számolt be, hogy ellenzéki előválasztás volt Magyarországon és azóta sem szólaltatta meg Márki-Zay Pétert. Ezzel a köztévé elvesztette közjellegét.

Szél Bernadett szerint ez a propagandamédia többe kerül nekünk, mint a briteknek a BBC. Nagy bűnnek tartja, hogy előbb kérdezi őt a holland vagy a brit média, mint a magyar közmédia. Eközben azért vált páriává Orbán Európában, mert kiszolgálta Putyint. Beszédét végül azzal zárta: mondjuk ki, tovarisi konyec!

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért párt társelnöke is felelevenítette, hogy Karácsony Gergelyt csak egyszer hívták be a köztévébe, akkor is arról kérdezték, biciklivel jött-e. A közmédia annyiban független, hogy nagyon független az ellenzéki politikusoktól, és bajban lévő magyaroktól – tette hozzá. 

Szerinte a köztévé átlépett egy határt és közvetlenül veszélyezteti a hazát. – Elég volt a szennyből, a putyinista propagandából, ami a köztévéből folyik! – szólt a tüntetőkhöz. Szabó Tímea szerint nyolc éve azon dolgozik Orbán, hogy Putyin csatlósává tegye az országot, ráadásul Orbán és Szijjártó hazudnak, mert nem kell Paks II. beruházás és Roszatom az ország energiabiztonságához. A meg sem épült atomerőmű nem segít a mostani energiahelyzeten. 

Stratégiai nyugalmunk csak a sírban lesz – idézte fel az ukrán nagykövet szavait a képviselő. – Putyin új Szovjetuniót akar építeni, és ehhez Orbán Viktor asszisztál. Arról kell dönteni április harmadikán, hogy Európa vagy Putyin – zárta beszédét Szabó Tímea.

Elég volt!

Varju László, a DK alelnöke az MTVA épülete előtt emlékeztetett, hogy egyszer már itt voltak, de a köztévében arra sem voltak hajlandók, hogy öt pontot elmondhassanak az ellenzéki képviselők a tévé mikrofonja előtt. 

– Ma vádlóként tértünk ide vissza. Elég volt, amit itt művelnek – hangsúlyozta, majd hozzátette: ez a tévé már nem csak Orbán tévéje, de a putyini propaganda képviselője is. Ha Oroszország teszi le a fegyvert, nem lesz háború, ha Ukrajna teszi le, akkor nem lesz Ukrajna. Április harmadikán tehát háború vagy béke között kell választani.  

Brenner Koloman, a Jobbik politikusa szerint Orbán kétkulacsos politikája megbukott, tisztességes magyar polgár nem szavazhat a Fideszre. Nemzetbiztonsági kockázatot is hordoz, hogy a magyar közmédia orosz propagandát terjeszt. – Tőlünk senki féltse az országot, a köztévét, mert nagyon fogunk vigyázni rá. Tőlünk senki ne féltse Magyarországot, nagyon fogunk rá vigyázni, mert a miénk – mondta végezetül.

– Putyin takarodj! – kezdte beszédét Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, aki nevetségesnek tartja, hogy Georg Spröttle biztonságpolitikai szakértő lehet, akit elmondása szerint az ufók elrabolták. – És ez a Spöttle mondta azt, hogy az ukránok támadták meg az oroszokat – tette hozzá. Szerinte a közmédia emellett a paksi bővítés legnagyobb támogatója. Kanász-Nagy szerint az atomenergia szükségességéről lehet vitatkozni, de február 24-e óta az nem lehet vita tárgya, hogy Paksot orosz pénzből, hitellel és technológiával nem szabad megépíteni.

Hajnal Miklós momentumos politikus arról számolt be, hogy a választások idején korábban ugyan még öt percet adtak az ellenzéki képviselőknek a köztévében, de tudomása szerint idén ezt is elveszik, hogy a nap 24 órájában hazudnak. A tömeg erre elkezdte skandálni, hogy „Mocskos Fidesz!”.  Hajnal ezután megüzente az MTVA-nál dolgozó propagandistáknak, hogy: „Elvtársak, vége! Tovarisi konyec!”

Betegen szólalt fel Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője, aki szerint Magyarország útja nem Moszkva, hanem Európa, Nyugat felé kell, hogy vezessen. A putyini tempó, a Goebbels-féle propaganda nem most költözött be a köztévébe – emlékeztetett. Riasztónak találta azt a felmérést, mely szerint a Fidesz-szavazók negyede azt gondolja, az Európai Unióval való szövetségünket fel kellene, hogy váltsa a Moszkvával való együttműködés. Majd arra hívta fel a figyelmet, hogy videózzák a tömeget, és azok maszkot viselnek, hogy ne ismerhessük fel őket.

„Győznünk kell, mert Orbánisztán vagy az Európai unió között kell választanunk” – mondta Ujhelyi.

Polyák Gábor médiakutató, kommunikációs szakember először feltette a kérdést: Megtehetem-e, hogy csöndben maradok, amikor 12 éve rombolják azt, amiben hiszek? –  Nem! – hangzott a válasz. Szerinte ez a kormány önmaga szatírája: Orbán például azt állította az unió kérdésére, hogy a nyugaton többségben lévő liberális médiával szemben nálunk kiegyensúlyozottak a médiaviszonyok.

– Építsünk – nem betonból – egy valódi közszolgálatot! – szólított fel, amihez persze tisztességes újságírás kell. – 12 éve abban élünk, hogy megbélyegzik, aki mást gondol. Mint hozzátette: ahol propaganda van, ott nincs újságírás, aki parancsra cselekszik, az nem újságíró, csak propagandista. Független médiahatóságot is követelt Polyák, majd pedig azt, hogy Koltay András, az NMHH elnöke hívja vissza Papp Dánielt, az MTVA vezérigazgatóját. 

Utolsóként lépett színpadra a tüntetés utolsó felszólalója, Márki-Zay Péter, összellenzéki miniszterelnök-jelölt. – 2002-ben a Fidesz vereségéből azt a következtetést vontam le, hogy ennyit sem lett volna szabad lopni. Orbán Viktor viszont azt, hogy nincs szükség szabad sajtóra. Nem lehet sajtószabadság, mert akkor ő mindig el fog bukni. És mostanra beszántotta a 2018-ban még szabad sajtó maradékát is – jelentette ki az ellenzéki politikus. Szerinte a közszolgálatiságot ma olyanok képviselik, mint Gulyás Márton és a Partizán. 

– Az előválasztásnál Karácsonyra számított a Fidesz, mint befutó, be is táraztak egy sor anyagot róla, de amikor az ellenzéki előválasztás során megbeszélték a visszalépést, tudta, hogy mostantól ő fogja kapni ezt a támadást – mondta Márki-Zay, aki fel is idézett néhány karaktergyilkosságot, mint például azt, amikor a fideszes média azzal támadta, hogy már hároméves korában buta volt.

– Jellemző, hogy a mi környékünkön a munkahelyi rádióban is Lázár János rádiójának adója szól – tette hozzá. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint az ukrán háború kapcsán is az ellenzéket vádolják hazugsággal, hogy fegyvereket küldenének Ukrajnába. Emlékeztetett, hogy a köztévé nem beszél semmiről, ami kényelmetlen a Fidesznek: így a covidban meghaltak magas arányáról, arról, hogy hazánk a második legszegényebb az unióban, hogy minden oroszellenes szankciót megszavazott az unióban, aztán meg letagadják.

Majd felsorolta az ellenzéki program főbb pontjait. Megismételte, hogy elszámoltatás lesz, és csatlakozunk az Európai Ügyészséghez. – Így megkapjuk, azokat az uniós pénzeket, amelyet Orbán hazug rendszere nem – hangsúlyozta a politikus. Megígérte, hogy felülvizsgálják a Paks II-t, a Budapest-Belgrád vasútvonal építését, és nem lesz kínai Fudan Egyetem Magyarországon. A Nyugathoz, a NATO-hoz és az Európai Unióhoz akarunk tartozni, mondta.

Szerinte valóságos csoda, hogy 12 év agymosás után most esély van arra, hogy leváltsák az elmúlt ezer év legkorruptabb kormányát. Úgy látja, most nincs demokrácia, így nem is lehet szabad választás április 3-án ott, ahol agymosás folyik 12 éve, és ahová nem engedik be az ellenzéket a közmédiába. Ha szabad választás lenne, akkor szerinte nyolcvan százalékkal verné meg a Fideszt az ellenzéki pártok összefogása. 

Követelte, hogy az ellenzék programját is bemutathassák a közmédiában, hogy fejezzék be az orosz propaganda terjesztését, és hogy Orbán Viktor álljon ki egy élőben közvetített vitára. Emlékeztetett arra, hogy az Orbán-féle gyűlöletnek köszönhető, hogy egy választási gyűlésen egy félrevezetett kerekesszékes asszony megütötte.

– Kérem, hogy a következő négy hétben legyenek önök a mi médiánk, amely hírét viszi az összefogásnak – szólított fel, miközben a tömeg ütemesen skandálta a miniszterelnök-jelölt nevét. Szerinte nem jobb- és baloldal a kérdés a választáson, hanem tolvajok vagy becsületes emberek között választunk.

– Abból a gödörből, ahová Orbán Viktor juttatta az országot, onnan nem jobbra vagy balra, hanem csakis felfelé van a kijárat – zárta mondandóját Márki-Zay Péter, aki után Hadházy Ákos búcsúzott a tömegtől.  


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s