h i r d e t é s

A kormánynál jóval olcsóbban vásárolt lélegeztetőgépeket az állami kórházellátó

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

A kormánynál jóval olcsóbban vásárolt lélegeztetőgépeket az állami kórházellátó

2020. július 14. - 12:41

 

A magyar külügy átlagosan 19,8 millió forintért vásárolta a berendezéseket, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 10,8 millióért.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

G7 gazdasági lap azt írja, hogy az állami kórházellátó közel feleannyiért vett közel 2500 lélegeztetőgépet, mint a külügy. Ugyanis egy, a lapnak küldött válaszból kiderült, az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) is vett gépeket, 2481 darabot. De amíg a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) átlagosan 19,8 millió forintért vásárolta a berendezéseket, az ÁEEK 10,8 millióért.

Az ÁEEK 26,7 milliárdot költött a beszerzésre, míg a külügy a június végéig megérkezett 11 994 gépre 237,7 milliárdot. De a tárca esetében ez szinte biztosan nem végösszeg, ugyanis összesen 16 ezer lélegeztetőgépet rendeltek, amelyek értéke 300 milliárd forint.

A G7 szerint az ÁEEK beszerzései azt bizonyítják, hogy járványhelyzet idején is „lehetett a korábbihoz hasonló áron megvásárolni neves gyártók lélegeztetőgépeit, a hasonló beszerzésekben járatlan külügynek ez azonban nem sikerült”. (veszpresszo.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s