h i r d e t é s

A kormány semmilyen kritikus hangot nem tűr el

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A kormány semmilyen kritikus hangot nem tűr el

2018. augusztus 15. - 17:30

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) esete azt mutatja, hogy a kormány semmilyen kritikus hangot nem tűr el - mondta Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Forrás: 444.hu

A politikus úgy vélte, a kormány az övétől eltérő véleményt nem hajlandó elfogadni, tolerálni, "minden más hangot megpróbál kiiktatni". 

Ez "a demokrácia megcsúfolása", a kormány a legrosszabb úton jár , "Erdogan és Putyin útján halad" - fogalmazott.

Közölte: amikor a költségvetés készült, az MTA költségvetését "lenyúlta" az Innovációs és Technológiai Minisztérium. 

Ugyan most elterjedt a hír, hogy a kormány hajlandó módosításokra, de csak bizonyos feltételek esetén - közölte, hozzátéve: a kormány "kísérletet tesz az MTA megzsarolására".

Niedermüller Péter úgy látja, a kormány szerint fontos a nemzeti örökség, a történelem, a hagyományok, de ennek része az MTA is.

Kijelentette: a tudomány nem lehet politikai hovatartozás kérdése, ezért az MTA vezetése nem fogadhat el elvtelen kompromisszumokat. 

A DK egyúttal felszólítja az ellenzéki pártokat, hogy álljanak az MTA és a tudomány szabadságának oldalára, mert ebben az ügyben nem pártpolitikáról van szó - mondta Niedermüller Péter.

A politikus kitért rá: a napokban felmerült, hogy "az MTA ne aktuálpolitizáljon", ne szóljon bele politikai kérdésekbe, pedig ez egy fontos testület, amely igenis megszólalhat politikai kérdésekben, és a kormány nem várhatja el, hogy csak neki megfelelő véleményt fogalmazzon meg.

(MTI)


Kommentelne? Kattintson ide!