h i r d e t é s

A kormány hozzá fog nyúlni a katához

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A kormány hozzá fog nyúlni a katához

2022. május 21. - 06:10

Veszélybe került a KATA nyugalma, Varga Mihály már hozzányúlna, de az önkormányzatok is aggódhatnak.

Orbán Viktor és Varga Mihály - Forrás: Portfolio

A pénzügyminiszter “nem emelne adót”, de feltétlenül felülvizsgálná, hogy maradhat-e így változatlan formában a KATA. Ezen kívül az is felmerült, hogy az önkormányzatok pénzét a felhasználásuk pillanatáig az államkincstárnál kelljen tartani. Ismét egy lórúgás az önkormányzatiságnak, mindennél fontosabb a Fidesznek a teljes központosítás.

Varga Mihály csütörtöki parlamenti meghallgatásain az adórendszerek esetleges változtatásairól beszélt: szavai szerint a kormány nem tervez változtatni az adórendszeren, ám ez nem garancia arra, hogy minden változatlan marad. Varga hangsúlyozta, hogy a kormánynak mérlegelnie kell, hogy különadókat vessen-e ki azon ágazatokra, amelyekben többletnyereség keletkezik – írja a hvg.hu.

A lap szerint bár újonnan felálló kormányban továbbra is pénzügyminiszteri tisztséget betöltő Varga kijelentette, hogy a kormány nem tervez adóemelést a költségvetési stabilitás érdekében, megjegyezte, hogy a KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója) esetében meg kell vizsgálni, hogy továbbra is fennmaradhat-e változatlan formában.

Tavaly is volt már egy nagy szigorítás, akkor a kormány lábon lőtte vele a PestiSrácokat

2021-től szigorítottak a kisadózó vállalkozók tételes adóján azzal, hogy hogy a 3 millió forintnál nagyobb összegű kifizetéseknél a kifizetőt sújtja egy 40 százalékos különadó, ami igen érzékenyen érintett számos médiapiaci szereplőt. Korábban Huth Gergely, a kormánypárti és közpénzekkel is támogatott PestiSrácok főszerkesztője még gyűjtést is indított  arra hivatkozva, hogy nem tudják kifizetni a munkatársak juttatásait az adóemeléssel felérő lépés miatt. Ezenkívül filmesek és tévések is lázadoztak miatta. (Média1)

Varga Mihály egyébként most arról is azt mondta, hogy tovább szigoríthatják az önkormányzatok költéseit, szerinte érdemes megfontolni , hogy az önkormányzati forrásokat az államkincstárnál kelljen tartani a felhasználásukig. Biztosan remek lesz, hogy minden város legkisebb költéseinél valamelyik kormánytisztviselőnek kell majd esetleg rábólintania. Például, hogy mit költhet Szeged, Miskolc vagy Budapest. Biztosan nem adna lehetőséget arra, hogy tovább nehezítsék az ellenzéki vezetésű városok dolgát… (borsod24.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s