h i r d e t é s

A kormány a jelenlegi béremelés mértékével nem tudja megállítani az egészségügyi dolgozók kivándorlását

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A kormány a jelenlegi béremelés mértékével nem tudja megállítani az egészségügyi dolgozók kivándorlását

2020. július 31. - 06:43

 

Orosz Éva egészségügyi menedzser szerint a 15-20 százalékos béremelés sem elég ahhoz, hogy megfékezzék az orvosok és ápolók elvándorlását.

A kép illusztráció! - Forrás: borsonline.hu

Magyarország egészségügye 2003 és 2018 között mindenféle mutatóban leszakadó pályára került a visegrádi országokhoz és az EU 15 fejlett országához képest - mondta az Egészségügy öt dimenzióban című keddi konferencián előadásában Orosz Éva professzor, az ELTE Társadalomtudományi Kar Szociálpolitikai doktori program vezetője, amit a napi.hu idézett. A lemaradás abból ered, hogy több mint 10 éven keresztül Magyarországon alig emelkedett az egészségügyi közkiadások reálértéke, amíg a visegrádiaknál lényegesen dinamikusabb volt a növekedés.

"Ezek a többletköltések mind az egészségügyi dolgozók nem különösebben magas, de növekvő bérében mutatkozik meg". – mondta az ATV Start című műsorában Lantos Gabriella. Az egészségügyi menedzser hozzátette: ez a bértömeg még mindig alacsonyabb, mint Romániában. Lantos szerint Romániában már magasabb az orvosok állami ellátásban kapott fizetése, és ez világosan megmutatja azt a sorsot, ami a magyar egészségügyre vár, hiszen a román egészségügy is kiürült. 

Lantos úgy véli, az egészségügyi dolgozók kivándorlása megállíthatatlan lesz ilyen bérek mellett, ennek megfékezésére pedig a 15-20 százalékos béremelés sem elég.

Az egészségügyi menedzser a koronavírus miatt elrendelt ágyfelszabadításokat nem tartja egészségügyi reformnak, hiszen az első hullám lezajlása után kezdődött el egyáltalán a gondolkodás egy esetleges reformról. (atv.hu)


 

h i r d e t é s