h i r d e t é s

A kórházakban minden rendben, most érdemes hatmilliárdot költeni a kínai orvoslásra

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A kórházakban minden rendben, most érdemes hatmilliárdot költeni a kínai orvoslásra

2020. május 17. - 07:22

 

Köpölyözés, akupunktúra és a jótékony csí – erre van igazán szükség a koronavírus tépázta magyar egészségügyben.

A kép illusztráció! - Forrás: Britannica

Közel hatmilliárd forintot ad arra kormány, hogy a Semmelweis Egyetemen bővítsék az Egészségtudományi kart, és azon belül kialakítsanak egy Hagyományos Kínai Orvoslás Részleget – írja az Index.

Az erről szóló rendelet pénteken késő este jelent meg a Magyar Közlönyben. A kormány a Beruházási Ügynökség által vállalható kötelezettségek felső korlátját 5,98 milliárd forintban határozta meg. A pénzügyminisztert pedig arra szólítja fel, hogy gondoskodjon az összeg idei részének finanszírozásáról, tehát több mint 1 milliárd forintról. 

A beruházással együtt létrejövő vagyonelemek az egyetem vagyonkezelésébe kerülnek majd a rendelet szerint. Már 2017-ben arról volt szó, hogy lesz egy ilyen Hagyományos Kínai Orvoslás Részeg a Semmelweis-szen, akkor a kormány 1,4 milliárd forintot adott a Semmelweis Egyetem 800 milliója mellé erre a célra.

Beszédes, hogy a kínai részleget támogató rendelet azután jelent meg a Közlönyben, hogy Orbán Viktor pénteken tárgyalt Hszi Csin-Ping kínai elnökkel; a közlönyszám tartalmazta a Budapest-Belgrád vasútvonalra szánt további 82 milliárdos magyar állami támogatást.

Eközben az MTA és az európai tudományos akadémiák is aggódnak amiatt, hogy a kínai orvoslást kanonizálják – már csak azért is, mert a hagyományos kínai orvoslás alapelvei alkalmatlanok arra, hogy az elfogadott tudományos módszerekkel bizonyítsák vagy cáfolják őket.   

A helyzetet tovább árnyalja, hogy több, koronavírusos betegeket gondozó kórházi ápoló is arra panaszkodik, hogy kevés vagy rossz minőségű védőfelszerelést kapnak, a kórházakban pedig rendőri és katonai parancsnokok ellenőrzik a készletfelhasználást, a legkisebb tételeket is. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s