h i r d e t é s

A jégesőt nem rakétával, hanem harangozással tervezték elűzni - Azután jött a vihar...

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A jégesőt nem rakétával, hanem harangozással tervezték elűzni - Azután jött a vihar...

2022. május 24. - 07:46

A vihar pedig akkora kárt okozott a földeken, hogy agazdák csak fogták a fejüket.

Összecsapott a modernkor és hagyományos népi hiedelemvilág egy Vaslui megyei településen, hogy eldönteni is nehéz, sírjunk, nevessünk, vagy csak egyszerűen húzzuk ki a falból az internetet. Szóval az történt, hogy Iaşi és Vaslui megyében jókora károkat okoztak a mezőgazdaságban a legutóbbi, jégesővel érkező viharok. Ezt akár meg is lehetett volna előzni – vagy legalábbis mérsékelni –, csak hát ez nem jött össze. Hogy miért?

Na most képzeljék el, hogy a Vaslui megyei Codăeşti község határába korábban telepítettek jégkármérséklő egységet, amely épp arra jó, hogy mérsékelje a jégkárokat, és ezt már számos országban – s már több romániai megyében is – sikerrel alkalmazzák. Igen ám csak egy csokor ideges helybéli autókkal és szekerekkel vonult a rakétakilövő ponthoz és megakadályozták a bevetést, mert szerintük a vihart harangozással is el lehet űzni.

A szakértők hiába magyarázták a modern technológia hasznosságát, a dühös tiltakozók végül elérték a céljukat. Azt a hírt publikáló Főtér.ro-nak nem sikerült kideríteni, hogy a helyi harangozót meggyőzték-e arról, hogy vállaljon pluszmunkát a vihar miatt, az viszont tény, hogy a vihar végül úgy végigsöpört a régióban, hogy a gazdák foghatták a fejüket.


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s