h i r d e t é s

A járvány sújtotta De Gaulle francia nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó 1900 katonáját elkülönítik a

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A járvány sújtotta De Gaulle francia nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó 1900 katonáját elkülönítik a

2020. április 13. - 09:15

 

Az összes matróz karanténba kerül a francia repülőgép-anyahajóról kikötés után.

A Charles De Gaulle francia atommeghajtású repülőgép-hordozó - A kép illusztráció! - Forrás: Pinterest

Kikötött a dél-franciaországi Toulonban vasárnap a Charles De Gaulle francia atommeghajtású repülőgép-hordozó és kísérő fregattja, és megkezdődött a legénység mind az 1900 tagjának egészségügyi elkülönítése.

A hadihajó azért tért vissza a tervezettnél előbb az Atlanti-óceáni missziójáról, mert a fedélzeten mintegy ötven tengerésznek pozitívnak bizonyult a koronavírus-tesztje.

A horgonyvetés akadálymentes volt, a teljes legénység partraszállásának példanélküli, logisztikailag bonyolult hadművelete megkezdődött - jelezte a francia tengerészeti prefektúra.

A buszok és egyéb közlekedési eszközök percenként, előre megtervezett ritmusban érkeznek a katonák elszállítására. Az akció célja, hogy a matrózok fokozatosan hagyják el a hajót, és a fertőzöttek ne találkozzanak a többiekkel, ezzel is csökkentve a járvány terjedésének kockázatát.

A prefektúra tájékoztatása szerint a partraszállás után a fedélzeten szolgálatot teljesítő mind az 1760 katonát tesztelik, és annak a fregattnak a kétszáz fős legénységét is, amely a hadihajót kísérte.

Mindenki két hétre egészségügyi karanténba kerül dél-franciaországi katonai létesítményekben, mielőtt a családjához hazatérhetne. A katonák elkülönítésével párhuzamosan kedden az egész hadihajót fertőtlenítik, amire még soha nem volt példa.

A francia védelmi tárca szerdán jelezte, hogy a tervezettnél előbb hazatér Franciaországba a hadihajó az Atlanti-óceánról, miután a fedélzetén mintegy negyven tengerész a fertőzés enyhébb tüneteit mutatja. A legénység akkor megerősített orvosi megfigyelés alá került, a tüneteket mutató matrózokat elkülönítették, senkinek az állapota nem adott okot aggodalomra. A matrózok tesztelésére orvoscsoport érkezett a fedélzetre, hogy elkülönítsen minden fertőzöttet, és megállítsa a járvány terjedését a hajón.

Hatvanhat matrózt teszteltek pénteken, és a szűrés a legénység 50 tagjánál mutatta ki a vírus jelenlétét. Három matrózt még aznap evakuáltak a hajóról, és a dél-franciaországi Toulon katonai kórházába vitték.

A hadsereg egészségügyi szolgálata egyelőre nem tudta megmondani, hogyan fertőződhetett meg a legénység. A hajó legutóbb március 15-én a nyugat-franciaországi Brest kikötőjében vetett horgonyt, és azóta nem fogadott látogatót a fedélzetén. A Charles De Gaulle január 21-én hajózott ki, és már eleve hazafelé tartott egy misszióról, de az utat lerövidítették 11 nappal.

A Charles De Gaule a második hadihajó, amelyen megjelent a Covid-19 fertőzés, a múlt héten a Theodore Roosevelt amerikai repülőgéphordozón tört ki koronavírus-járvány. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s