h i r d e t é s

A Huble-űrtávcső 1,4 millió fotót készített, egyetlen képpé gyúrták össze a látottakat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A Huble-űrtávcső 1,4 millió fotót készített, egyetlen képpé gyúrták össze a látottakat

2022. május 17. - 09:36

Az elmúlt több mint három évtizedben nagyjából 1,4 millió megfigyelést végzett, az ebből származó képeket pedig nemrég egy fizikus vette gondozásba.

Forrás: Twitter / Casey Handmer

Nemrég ünnepelte működésének 32. évfordulóját a Hubble űrtávcső, amelyet 1990 áprilisában bocsátottak fel, és nem sokkal később el is kezdte a tudományos munkát. 

Casey Handmer úgy döntött, egyetlen fotóban egyesíti a megfigyeléseket, hogy kiderüljön, hogy a Hubble az égbolt mekkora szeletét vizsgálta át.

Handmer szerint a teleszkóp látómezeje 202 ívmásodperc, így 3,2 millió megfigyeléssel az egész égboltot le lehetne fedni. Ezek alapján arra lehetne következtetni, hogy nagyjából a felét teljesítette a szerkezet, csakhogy ez nem egészen így van.

A helyzet egyszerű: az éjszakai égboltnak vannak olyan részei, amelyek a tudósok számára érdekesebbek a többinél, ezért a Hubble-nek nem, volt célja, hogy a teljes égboltot lefedje. Handmer számításai szerint az 1,4 millió expozícióval is csupán

az égbolt kevesebb mint 0,8 százalékát sikerült lefotózni.

A szakember úgy látja, egyes megfigyelések tovább tartanak, mint mások, az egy irányba fókuszálás miatt pedig az univerzum jelentős része még mindig feltáratlan – írja a PetaPixel.

Ettől függetlenül Handmer egy képpé gyúrta össze a látottakat. A kép közepén lévő ív a Naprendszer bolygóinak, holdjainak és aszteroidáinak ismételt megfigyelését jelenti. A bal alsó sarokban a Magellán-felhő látható, két kis galaxis, amelyek a Tejútrendszer közelében találhatók. (hvg.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s