fbpx A heves szóváltások után élőben is összecsap este Dobrev Klára és Márki-Zay Péter | CIVILHETES

h i r d e t é s

A heves szóváltások után élőben is összecsap este Dobrev Klára és Márki-Zay Péter

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A heves szóváltások után élőben is összecsap este Dobrev Klára és Márki-Zay Péter

2021. október 13. - 06:12

 

Az RTL Klubon este fél héttől tartják a harmadik miniszterelnök-jelölti vitát. Hazaárulózás, trumpozás, gyűlöletkampányozás után találkozik a versenyben maradt két jelölt. 

Szerda este fél hétkor kezdődik a harmadik miniszterelnök-jelölti vita. Már csak két jelölt maradt versenyben, Dobrev Klára és Márki-Zay Péter csap össze az ellenzéki előválasztás második fordulójában az RTL Klubon. Az elmúlt két nap nyilatkozatai és vádaskodásai után különösen izgalmas lesz kettejük találkozása.

Dobrev Klára alig egy nappal a második forduló kezdete után gyűlöletkampánnyal vádolta meg a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét. Szerinte ellenfele olyan határt lépett át, amit mindenki átléphetetlennek tartott eddig. Arra reagált így, hogy Márki-Zay az ATV-ben úgy fogalmazott Karácsony Gergely Dobrevre átszavazó támogatóiról, hogy nemcsak a főpolgármestert, hanem a hazát is elárulják. Azt is állította, a DK miniszterelnök-jelöltje mellett kiállókat kényszerítik erre, miközben ők is pontosan tudják, hogy ezzel Orbán Viktort tartják hatalomban. Később elnézést kért a kijelentésért, de azt cáfolta, hogy bárkit is hazaárulónak nevezett volna.

Kedden pedig már ő szólította fel Dobrevet, hogy fejezze be az ellene folytatott lejáratókampányát, és ne állítson valótlanságokat róla. Márki-Zay szerint a DK hazug támadássorozatot indított ellene, és állítása szerint már a legszűkebb családi és magánéletét, feleségét és gyermekeit sem kímélik. Dobrev egy keddi sajtótájékoztatón arról beszélt, a második fordulót Márki-Zay pár nap alatt Trump típusú élet-halál harccá változtatta, és megjelent a gyűlölködés, a hazug lejáratókampány, a hazaárulózás. Ez a viselkedés az összefogásra leselkedő legnagyobb veszély, állítja a DK politikusa, és aki ezt csinálja, szerinte nemhogy áprilisig, de decemberig sem tudja egyben tartani az ellenzéki összefogást.

Meglepő lenne, ha mindezek nem kerülnének elő az esti vitán. Ez lesz az első olyan esemény, ahol együtt szerepel Dobrev és Márki-Zay az előválasztás első fordulója óta. Az RTL Klub keddi közleménye szerint a két jelöltnek megszabott időkerete (várhatóan 31-31 perce) lesz, amelyet szabadon beosztva beszélhetnek majd a műsorban. A végén fejenként másfél percet kapnak arra, hogy meggyőzzék a nézőket.

A moderátor az előző vitához hasonlóan most is Rábai Balázs, az RTL Klub híradósa lesz, de nem csak ő kérdez majd a jelöltektől, hanem civil- és érdekvédelmi szervezetek is küldtek 1-1 kérdést, amelyeket felvételről fognak lejátszani a műsorban. Az előzetes tervek szerint a két ellenzéki miniszterelnök-jelölt a Greenpeace, a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, a Társaság a Szabadságjogokért és a Habitat for Humanity kérdéseire válaszol majd.

Az első miniszterelnök-jelölti vita szeptember 12-én az ATV-n jóval visszafogottabb volt, mint a második alkalom két héttel később az RTL Klubon, ahol már rendesen egymásnak estek a miniszterelnök-jelöltek.

Csütörtökön ismét összecsap a két jelölt, akkor már kizárólag zöld témákban. A Greenpeace Magyarország és a HVG szervezte le a negyedik miniszterelnök-jelölti vitát, amit a Facebookon fognak élőben adni. „Beszélgetésre hívtuk meg a két ellenzéki miniszterelnök-jelöltet, hogy kiderüljön, mit tennének ők a klíma- és ökológiai válság megfékezéséért, Magyarország lakosságának és természeti értékeinek védelméért” – írják a Facebook-eseménynél. (Telex)


 

h i r d e t é s