h i r d e t é s

A hatalmi szereplők 2010 óta nem érdekeltek abban, hogy erősítsék a forintot

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A hatalmi szereplők 2010 óta nem érdekeltek abban, hogy erősítsék a forintot

2020. szeptember 29. - 07:31

 

360 körül van a forint, Bodnár Zoltán, az MNB korábbi alelnöke szerint nem lehet megmondani, meddig fog ez a gyengülés tartani. Nagy a bizonytalanság a piacokon, erősödésre számítani a közeljövőben biztosan nem lehet.

Bodnár Zoltán korábban azt feltételezte, hogy 355-360 körül fog a forint az év végéig szédelegni, viszont most úgy látja, hogy a kormány és az MNB monetáris politikájának köszönhetően 360-370-es tartományba is kerülhet a forint jövőre.

A közgazdász az ATV Startban kijelentette, hogy a hatalmi szereplők 2010 óta nem érdekeltek abban, hogy erősítsék a forintot. Bodnár szerint ennek hivatalos indoklása az, hogy a gyenge forint erősíti a versenyképességet. A közgazdász hangsúlyozta, hogy ez a dogma a magyar viszonyokot között különösen nem igaz.

Minden embert elszegényít a gyenge forint, az egész nemzet vagyonát leértékeli és olcsóvá tesz mindent a külföld számára.

Az MNB a múlt héten ismertetett inflációs jelentésében a korábbi 2-3 százalékos növekedés helyett 5-7 százalék közé teszi csökkenést. Az MNB korábbi alelnöke szerint a 13,5 százalékos GDP-csökkenésre a jegybank se tudja azt mondani, hogy nincs, kénytelenek voltak korrigálni a számokat. Bodnár ennek kapcsán megjegyezte, hogy a jegybank Matolcsy György vezetése alatt elvesztette a hitelességét. Az infláció fogyasztói szempontból amúgy sokszoros, 10-15, de egyes esetekben 30 százalékos drágulást is mutat, ami nem csak a szegényeket, hanem a középosztályt is súlyosan érinti. Ezek a számok a külföld és az elemzők számára világossá teszik, hogy probléma van, a jegybank ezzel szemben fegyvertelen.

A Moody’s javított Magyarország adósbesorolásán, Bodnár Zoltán elmondta, hogy ez az elmúlt két év, és nem a mostani helyzet alapján történt. A közgazdász arról is beszélt, hogy már maga az MNB sem egy “V-alakú” visszapattanásban, haem egy pipa-alakú, alacsonyabb szintűben bízik.
Varga Mihály azt mondta, ha nincs 2021 második negyedévére vakcina, akkor egy stagnálásra kell berendezkedni - Bodnár szerint a miniszternek ebben igaza van. 

Párbeszéd elindított egy kezdeményezést a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséről, Bodnár ennek kapcsán megjegyezte, hogy a mostani helyzetben érdemes lenne megfontolni, nem eleve elvetendő a gondolat. A kormány azon érve, hogy a munkaalapú társadalommal ez nem fér össze, szerinte ez egy “baromság, nem jelent semmit”. A szociális hálónak nem úgy kell működnie, hogy azokat támogatja, akiknek amúgy is van jövedelme jelentette ki a közgazdász.

Bodnár reagált Orbán Viktor azon kijelentésére is, hogy a közmunkások bérét emelni kell: szerinte ez egy olyan propaganda szöveg, mint a 13. havi nyugdíj. (atv.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s