h i r d e t é s

A gerenda, mint az egyik legsokoldalúbb építészeti eszköz

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A gerenda, mint az egyik legsokoldalúbb építészeti eszköz

2021. január 21. - 08:59

 

A gerenda nem hiába az egyik legsokoldalúbb építészeti elem, hiszen különféle vastagsága és hosszúsága lehetővé teszi, hogy tartószerkezeti elemként lényegében egy ház szinte bármely pontján felhasználhassuk. Építhetünk belőle plusz lakóteret, tetőszerkezetet, de akár különálló építmény létesítéséhez szintén jól felhasználható.

Forrás: naturicagroup.hu

A felhasználás jellegétől függően választhatunk a vasbeton és a fagerenda közül, de mi most a fagerendát vesszük górcső alá.

Miért előnyös fagerendát használni?

A fából készült építőanyagok természetes anyagok, melyek rendelkeznek a fa legjobb tulajdonságaival, mint például a nagy teherbírás, a remek hőszigetelés, a páravédelem, és persze hangszigetelésben sem utolsó.

A fagerendák tartóssága szintén külön említést érdemel, ugyanis a hőség, a hideg, de még a nedvesség sem ront a használhatóságán. Persze ez csak a kiváló alapanyagokból és gondos megmunkálással készült fagerendákra igaz, mint amilyenek a minőségi STEICO gerendák is.

Ezeken felül a fa természetessége szintén egy pozitív tényező, hiszen egyrészt a fa építőelemek felhasználásával csökkenthető az ökológiai lábnyomunk, másrészt a fa nem tartalmaz káros adalékanyagokat, vagyis az egészségre teljesen ártalmatlan és felhasználásával egészséges lakókörnyezet alakítható ki, ami az allergiások számára az egyik legjobb megoldást kínálja.

Mire használhatóak a fagerendák?

A gerendákról sokaknak a gerendából készült faházak jutnak eszébe, amire valóban kifejezetten jó ötlet fagerendát használni, mivel a fa kiváló hőszigetelő képességgel rendelkezik, tehát a tartószerkezet mellett a fal megépítésére egyaránt érdemes bevetni.

Sokkal gyakoribb felhasználása viszont a gerendának a tetőszerkezethez kapcsolódik, hiszen szarufaként és megtámasztáshoz egyaránt célszerű gerendát használni, ugyanis a mozgatása könnyű, a teherbírása pedig a magasságával egyenesen arányosan növekszik.

Kerti pavilon, vagy más néven pergola szintén építhető gerendákból, de akár a házat is tudjuk bővíteni egy plusz szobával gerendák felhasználásával.

A fagerenda és a környezetvédelem

Felmerülhet az olvasóban a kérdés, hogy miért környezetbarát építőelem a fagerenda, hiszen a legyártásához ki kell vágni a fát.

A környezetbaráttá minősüléshez több dolognak kell teljesülnie. Az egyik, hogy az ilyen építőanyag megújuló energiaforrásból származzon, a másik, hogy a kezeletlen fa ipari megmunkáláson essen át, a harmadik, hogy az alapanyag FSC minősített erdőgazdálkodásból kerüljön ki, a negyedik, hogy a hulladék újrahasznosítható legyen. Ha minden tétel teljesül egy gerenda esetében, akkor arról elmondható, hogy valóban környezetbarát építőanyag.

Amennyiben Önnek is gerendára lenne szüksége, vegye fel a kapcsolatot a Naturica Group munkatársaival, akik segítségére lesznek a megfelelő termék kiválasztásában és megrendelésében!


 

Kommentek

h i r d e t é s