fbpx A Gazprom feltöltés helyett éppen kiszivattyúzza az európai gáztározókat? | CIVILHETES

h i r d e t é s

A Gazprom feltöltés helyett éppen kiszivattyúzza az európai gáztározókat?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Gazprom feltöltés helyett éppen kiszivattyúzza az európai gáztározókat?

2021. augusztus 12. - 06:51

 

Az európai szezonális készletek évtizedes mélységbe jutottak.

A kép illusztráció! - Forrás: Daily Express

A téli fűtési szezon előtti betárolási időszakban meglepő, hogy a Gazprom nem feltölti az európai tárolókat, hanem több helyről gázt von ki . Az európai szezonális készletek évtizedes mélységbe jutottak - írja a Bloomberg.

A Gazprom kivonja a földgázt Európa egyes tárolóiból, így megakadályozva azt, hogy a téli gázellátás kiszolgálására zökkenőmentesen készülhessenek fel egyes térségek - írja egy névtelenséget kérő "tűzközeli" forrásra hivatkozva a Bloomberg.

Hiába van rekordmagasan a gáz ára, a készletek az ebben az évszakban mért gáztározói értékek évtizedes mélységében találhatók. A Gas Infrastructure Europe adatai szerint a múlt hét óta a Gazprom németországban lévő két tározójából (a rehdeniből, illetve a karinthiai telephelyről is) jelentős készleteket vont ki, és az innne felvett gázmennyiségek mostanra az utóbbi bő egy év legnagyobb értékéig ugrottak fel. A Gazprom a szokatlan tevékenységét eddig nem magyarázta meg.

A Bloomberg szerint a helyzet lassan akár kritikusra is fordulhat, mert ha nem sikerül gyorsan helyreállítani a kimerült készletezéseket, Európa könnyen egy téli gázellátási válságban találja magát.

Június elején Szijjártó Péter azt jelentette a Szentpétervári Nemzetközi Fórumról, hogy találkozott Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával, és megkötötte a következő évek magyar gázellátásáról szóló elvi szerződést. A múlt héten pedig az energiahivatal adott ki közleményt arról, hogy a magyar piacon gyorsított ütemben halad a földgázbetárolás, és a tavaly júniusi mennyiség kétszerese már bekerült idén a földgáztárolókba. (napi.hu)


 

h i r d e t é s