h i r d e t é s

A gazdaságvédelmi pénzek közé bújtatva 217 milliárd forintot kaptak a NER-alapítványok

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A gazdaságvédelmi pénzek közé bújtatva 217 milliárd forintot kaptak a NER-alapítványok

2021. február 26. - 14:22

 

Járványhelyzet ide vagy oda, ömlik a pénz a NER-alapítványokhoz!

A kép illusztráció! - Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

A kormány 2020-ban a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság kezelése címén mintegy 3600 milliárd forintot fizetett ki cégeknek, jogi személyeknek gazdaságvédelem címszó alatt, részint ennek következtében tavaly az államháztartás hiánya 5548 milliárd forintot ért el. A Népszava összesítése szerint a költségvetési kiadások között megbújt jónéhány olyan tétel – 217 milliárd forint értékben –, amely a Fidesz hátországához tartozó különböző alapítványokhoz került, részben a gazdaságvédelmi alapból, részben a költségvetés más fejezeteiből.

A lap szerint ez az összeg rekordnak számít, soha egyetlen kormány nem költött ekkora pénzt szellemi-támogatói hátországának a hízlalására. Tavaly a kormány ezen felül több százmilliárd forint értékű állami részvényt és ingatlanvagyont juttatott különböző vagyonkezelő alapítványoknak, teszi hozzá a Népszava.

A legnagyobb – 130,8 milliárd forintos – készpénzes költségvetési támogatást 2020-ban a Tihanyi Alapítvány kapta a Magyar Államkincstár adatai szerint. A Tihanyi Alapítvány – illetve utódaként már a  Mathias Corvinus Collegium Alapítvány működteti a Matthias Corvinus Collegiumot (MCC) és a Corvinus Egyetemet. Az MCC tavaly a parlament fideszes többségének jóváhagyásával a tehetséggondozó programjához több vidéki ingatlant kapott ingyenesen a kormánytól, illetve a Mol és a Richter Nyrt. 10-10 százalékának haszonélvezetét is. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s