h i r d e t é s

A Fudan "eljegyzési gyűrű" Kínának

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Fudan "eljegyzési gyűrű" Kínának

2021. május 05. - 08:34

 

A közgazdaságtanban a drága eljegyzési gyűrű arra szimbolikus példa, amikor valaki megpróbálja hitelessé tenni együttműködési, szövetségesi ígéretét. 

Mike Károly, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója szerint hamis a honi kapitalizmusra aggatott „színlelt” jelző

El kell felejtenünk a mérgezett, bizalomhiányos, átverős magyar cégvilágról szóló közhelyeket, a magyarországi piacgazdaság jobb állapotban van, mint hinnénk – derül ki Mike Károly konzervatív közgazdász nemrég könyv formában is megjelent kutatásaiból. - írja a valaszonline.hu

A Budapesti Corvinus Egyetem oktatója szerint igenis találunk jól működő piacokat, önszerveződést – már ha elég távol megyünk az állami kényszer és újraelosztás rendszerétől. A Válasz Online-on többször publikált közgazdász interjúnkban újrakeretezi a múlt héten magasabb fokozatba kapcsolt alapítványi vagyonkiszervezést is: szerinte Magyarországon patronázs alapú állam épül, mely akkor lesz igazán bajban, ha a nagy hatalmú „patrónus” egyszer eltűnik; akkor jöhet a kiskirályságok harca.

A Fudan „eljegyzési gyűrű” Kínának. A közgazdaságtanban a drága eljegyzési gyűrű arra szimbolikus példa, amikor valaki megpróbálja hitelessé tenni együttműködési, szövetségesi ígéretét. Minél drágább ugyanis a gyűrű, annál jobban hisz a menyasszony a vőlegény házassági ígéretének. Miért? Azért, mert annál nagyobb a vőlegény vesztesége, ha a házasság előtt ejti a menyasszonyt. Általában is igaz, hogy minél drágább egy biztosíték, minél érzékenyebb veszteség az elvesztése annak, aki adja, annál hitelesebb. Ez magyarázza a Fudan-projekt látszólag irracionális méretét, óriási költségét. A kormány szorosabb szövetségesi viszonyt akar Kínával, de Kína biztosítékot kér, hogy Magyarország nem táncol ki belőle. A bevállalt költségek része a külpolitika konfliktus: az Egyesült Államok éppen úgy reagált, mint egy sértődött, megcsalt menyasszony. De része a belpolitikai konfliktus is, beleértve azt is, hogy a kormánypárti, „konzervatív-jobboldali” megmondóemberek arra kényszerülnek, hogy az egyetem kínai kommunista hátterét bagatellizálják. A Kínától felvett óriáshitel pedig egy egyszerű magyar költségvetési ígéretnél sokkal jobban garantálja, hogy a beruházás az ígért formában valósul majd meg. A remélt politikai haszon a szomszédainknál szorosabb együttműködés Kínával. De mivel egyelőre még a másik szuperhatalom is a menyasszonyunk, ez egy több lehetséges kimenetelű, kockázatos játszma.


 

Kommentek

h i r d e t é s