fbpx A fogyasztóvédelem főigazgatóját próbálták bepalizni egy termékbemutatón | CIVILHETES

h i r d e t é s

A fogyasztóvédelem főigazgatóját próbálták bepalizni egy termékbemutatón

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

A fogyasztóvédelem főigazgatóját próbálták bepalizni egy termékbemutatón

2015. december 04. - 15:23
0 komment

 

Az egyik, kisnyugdíjasok bepalizására szakosodott termékbemutatós cégnek nem sikerült túl jól az a rendezvénye, ahová szívós munkával, először névre szóló meghívóval, majd telefonon is kapacitálva elcsábították dr. Szente Istvánt.

Fotó: NFH

Akiről csak azt nem tudták, hogy személyében épp a hozzájuk hasonló cégek ellen hivatalból eljáró Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatóját sikerült behálózniuk. A dolog már csak azért is pikáns, mert pont kedden, decemver 1-jén fogadták el az újtermékbemutatókról szóló jogszabály módosítását, amely januártól lép életbe - írja a divany.hu.

Az igazgató pedig kapott az alkalmon, nemhogy elfogadta a meghívást, de magával vitte a rendezvényre Budapest Főváros Kormányhivatala Fogyasztóvédelmi Osztályának felügyelőjét is - tudta meg a Dívány. Ez már csak azért is jó húzásnak tűnhet, hisz a plusz egy főért a szervezők még bónuszt is ígértek, 20.000,- Ft, illetve 10.000,- Ft értékű tárgynyeremény formájában. De nem ezért volt az.

A bemutatón megjelenteknek egy "kiváló minőségű német edénykészletet" kínáltak potom 389 999 forintért: ezért az összegért egy 17 darabból álló készlet boldog tulajdonosai lehettek volna résztvevők. Majd következett a páratlan gőztisztító, amelyhez már 130 000 forintért hozzájuthattak a vásárlók. Azoknak, akiknek még ez sem lett volna elég, 390 000 forintért kínálták a minden szennyeződést és atkát elpusztító vízgőzös porszívót. Aztán előkerült még egy német konyhakiállítás etalonja és aranyérmese, egy konyhai robotgép is, amiért 630.000 forintot kértek. 

A divany.hu persze kíváncsi volt rá, hogy mennyibe is kerülnek máshol ezek a csodálatos termékek. A 130 ezres gőztisztító kompaktabb kivitele mindössze 15 135 forint a Shopline-on, de akár olcsóbban is hozzájuthat használtan, magánszemélyek 12 000 forint körüli áron árulják a jófogáson és a vaterán. A 390 ezres vizes porszívó pontos mását természetesen szintén nem találtuk magyar üzletekben, de hasonló modellek már 25 ezer forint környékétől kaphatók. A 390 ezres edénykészletet Dél-Afrikából rendelheti meg, mindössze 20 466 forintnak megfelelő randért. 

A 630 ezres multifunkcionális robotgép (műszaki adatok: 220-240 V, 50/60 Hz, 700 W) sem kapható kereskedelmi forgalomban, ám többek közt a Bosch gépe ugyanezt tudja, viszont csak 25 000 forintba kerül. Ha ez évente elromlik, akkor is 25 éven át vehetünk új gépet az árából. 

A helyszínen nyereményjáték is volt, ahol Szente ajándék porszívót és gőztisztítót nyert. A szerződéskötés után azonban dr. Szente István és a Kormányhivatal munkatársa felfedte kilétét a szervezők előtt és ezzel kezdetét vette a hivatalos eljárás. 


Fotó: NFH

Az eljárás során a Kormányhivatal vizsgálni fogja az árubemutatón elhangzott állítások (úgymint: „Kiváló német minőség”, „A konyhakiállítás aranyérmese”, „csak most, csak ennyiért!”) valóságtartalmát, a megkötött adásvételi szerződésben található információk és tájékoztatások jogszerűségét, továbbá a termékbemutatón való részvételért biztosított tárgynyeremények (3 készletes kozmetikai krém és mágneses vesemelegítő) értékének valódiságát.

Az ügyben megkerestük az NFH-t is, akik arról tájékoztatták a Díványt, hogy a vizsgálat jelenleg is folyamatban van. "Az, hogy jogszabálysértés megállapítására sor kerül-e, és hogy mi lesz annak a szankciója előre nem lehet tudni. Minden körülményt figyelembe véve fog a hatóság döntést hozni, de több mint 100.000 forint bírságra is számíthatnak" - írták.

Változások a jogszabályban

Az árubemutatóval egybekötött termékértékesítést végző kereskedő a továbbiakban a székhelyén/telephelyén, az árusítás helyszínén, utazások esetében az indulási helyszín megyeszékhelyén köteles ügyfélszolgálatot működtetni személyes, írásbeli, telefonos és elektronikus elérhetőséggel.

A kereskedő köteles lesz az ügyfélszolgálati irodát a hét minden munkanapján legalább napi hat órás, összesen heti 36 órás nyitva tartással üzemeltetni, valamint a hét egy munkanapján 20 óráig nyitva tartani. Lehetőséget kell biztosítaniuk az előzetes időpontfoglalásra is. Az értékesítés helyszínéről való visszaszállítást ugyanarra a kiindulási helyszínre, ugyanolyan feltételekkel lesz köteles biztosítani a vállalkozás, mint az odaszállítást.

A jövőben a fogyasztók nem kaphatnak kézhez olyan meghívókat, melyen nyeremény ígéretével csábítják az érdeklődőket, mivel a reklámozásra vonatkozó szabályok megváltozásával tilos lesz az árubemutatókat árengedmény, kedvezmény, vagyoni előny vagy ajándéksorsolás hirdetésével népszerűsíteni.

A szigorítás értelmében nem lehet majd az árubemutatókon pénzügyi szolgáltatást nyújtani, a készpénz-helyettesítő fizetési eszköz (pl.: bankkártya) használatával összefüggésben nyújtott pénzügyi szolgáltatás kivételével. Senki nem kerülhet a továbbiakban olyan kényszerhelyzetbe, hogy a helyszínen évekre szóló, nagy fizetési kötelezettségvállalást tegyen, így az érdeklődők megfontoltan, otthonukban dönthetnek a továbbiakban arról, hogy igénylik-e, és milyen feltételekkel a termék megvásárlását. A jogszabályi előírások megtartására a fogyasztóvédelmi hatóság kiemelt figyelmet fog fordítani, és szigorúan fogja ellenőrizni a vállalkozások tevékenységét.

Erre figyeljen, ha mégis termékbemutatón vásárolna

Ha úgy dönt, hogy részt vesz egy termékbemutatón, és vásárolni is kíván, olvassa el a szerződést nyugodt körülmények között, és kérdezzen.

Ne dőljön be a csalogató akcióknak, nyereményeknek és a „csak itt, csak most” felkiáltásoknak. Ne feledje, nem kell a helyszínen döntenie.

Vigye haza és olvassa át alaposan a szerződést, vitassa meg családtagjaival, ismerőseivel.

Az akciósnak mondott árat is érdemes ellenőrizni árösszehasonlító oldalakon, hogy meggyőződhessen valódiságukról; ahogy a szervező cégnek sem árt alaposabban utána nézni.

Végül jó, ha tudja, a termék átvételétől számított 14 napon belül (a hétvégét is beleszámolva) visszakérheti a termék árát.

Ha így dönt, a szerződéstől való elállást mindig írásos formában tegye meg.

Amennyiben termékbemutatón panasza merült fel, úgy bejelentést tehet a területileg illetékes Kormányhivatalnál, vagy jogai érvényesítése érdekében fordulhat bírósághoz, illetve békéltető testülethez.

 

divany.hu


 

h i r d e t é s