fbpx A fizika törvényeinek határát feszegető szuperfegyvert tesztelt Kína | CIVILHETES

h i r d e t é s

A fizika törvényeinek határát feszegető szuperfegyvert tesztelt Kína

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A fizika törvényeinek határát feszegető szuperfegyvert tesztelt Kína

2021. november 22. - 14:57

 

A Pentagon továbbra is értetlenül áll az idén júliusban folytatott kínai hiperszonikus fegyverkísérlet előtt, mely során az ázsiai ország olyan képességeket demonstrált, melyek a fizikai törvények határait feszegetik – írja a Financial Times.

A kép illusztráció! - Forrás: Business Insider

Egyre többet tudni arról a hiperszonikus fegyverrendszerről, melyet Kína tavaly július 27-én tesztelt.

Az FT azt írja, hogy a Népi Felszabadító Hadsereg Rakétaerői egy hangsebesség ötszörösével repülő, manőverezhető hiperszonikus siklórepülőgépet lőttek ki a felső légkörbe, amely mozgás közben egy nukleáris robbanófejjel felszerelhető hiperszonikus rakétát indított útnak, ez pedig végül becsapódott a Dél-kínai-tengerbe. Ilyen kísérletet soha korábban nem hajtott végre egyetlen ország sem.

A Pentagon égisze alatt működő, fegyverfejlesztéssel foglalkozó Darpa úgy fogalmazott, hogy a kísérlet a „fizikai törvények határait” feszegeti; elsősorban azt nem értik, hogy tudott egy hiperszonikus sebességgel repülő eszközből útnak indítani egy másik hiperszonikus rakétát Kína.

Egyelőre azt sem tudja megállapítani a Pentagon, hogy pontosan milyen célok ellen tervezte Kína a fegyverrendszert. Vannak olyan szakértők, akik szerint légi célpontok semlegesítésére való, mások szerint rakétavédelmi rendszerek ellen vethető be az eszköz.

A kísérlet a szakértők szerint arról ad tanúbizonyságot, hogy a kínai hiperszonikus képességek messze meghaladják az orosz és amerikai képességeket is.

Korábban az amerikai vezérkari főnökhelyettes arról beszélt, hogy Kína egy ilyen fegyverrendszerrel lényegében bármilyen célpontot el tud találni az Egyesült Államokon belül, így akár egy „meglepetésszerű atomcsapást” is kivitelezni tud. (Portfolio)


 

h i r d e t é s