fbpx A fideszesek harmada Kádárt szeretné Orbán helyett | CIVILHETES

h i r d e t é s

A fideszesek harmada Kádárt szeretné Orbán helyett

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A fideszesek harmada Kádárt szeretné Orbán helyett

2020. május 29. - 06:29

 

Erős a Kádár-nosztalgia az Orbán-támogatók körében. - írja a magyarhang.hu.

Kép forrása: ANGYALFÖLDI HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY / FORTEPAN

A Fidesz-szavazók többsége úgy gondolja, a rendszerváltás előtt az emberek egyről a kettőre tudtak jutni, és ugyanannyian vannak azok, akik szerint Kádár alatt jobb volt, mint azok, akik szerint most. Öregedik Orbán tábora, ez látszik az eredményekből – olvasható a hvg.hu cikkében.

Harminc évvel a rendszerváltás után átfogó tanulmányban elemzi a mögöttünk lévő három évtizedet a Policy Solutions és a Friedrich-Ebert-Stiftung. A szerzők ugyanúgy a Policy Solutions két munkatársa – Bíró-Nagy András társalapító és az intézet igazgatója, valamint Laki Gergely elemző –, mint a Nemzeti Együttműködés Rendszerét és Orbán Viktor elmúlt tíz évét elemző írás esetében.

A Rendszerváltás 30 – A rendszerváltás társadalmi megítélése 30 év után címet viselő tanulmány célja, hogy megismerhessük, mit gondol a magyar társadalom a rendszerváltásról. Az elemzés alapjait a Závecz Research személyes megkérdezésen alapuló, reprezentatív közvélemény-kutatása adja. 

A kutatásból kiderül, hogy a megkérdezettek abszolút többsége szerint a magyarok többsége jobban élt a Kádár-rendszer alatt, mint napjainkban, 54 százalék értett egyet ezzel az állítással. A válaszadók harmada vélte úgy, hogy ma többet megengedhet magának a magyar társadalom többsége, mint 1990 előtt.

Ugyanezt a kérdést pártpreferencia szerint megvizsgálva az derült ki, hogy az összes ellenzéki táborban többen vannak azok, akik szerint jobb volt a többség életszínvonala a Kádár-korszak alatt. Az MSZP-szavazóknál ez az arány 70 százalék, a DK-soknál 71, de még a Jobbik-szimpatizánsok körében is 54.

Ezen kívül fontos, hogy habár a Fidesz táborának pontosan a fele értékelte negatívan az állítást, még így is a kormánypártiak több mint egyharmada inkább nosztalgiával tekint vissza erre az időszakra, és úgy látja, hogy a magyarok többség jobban élt Kádár alatt, mint akár most, Orbán Viktor kormányzása idején – írják a kutatók.

magyarhang.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s