h i r d e t é s

A fél világot felforgatta a kétszáz éve született filozófus

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A fél világot felforgatta a kétszáz éve született filozófus

2018. május 05. - 11:19

Karl Marx az egyik legmegosztóbb ember a tudománytörténetben.

Karl Marx - Forrás: Irish Examiner

Mennyire releváns Marx a 21. században? – firtatja egy halom cikk a világsajtóban a filozófus születésének kétszázadik évfordulója alkalmából. Önmagában az a tény, hogy ennyien fontosnak érzik a marxi életmű értékelését, mutatja, hogy kortársai közül szinte egyedülálló módon Marx még mindig megkerülhetetlen mérföldkő a társadalomról való gondolkodásban.

És ezen nem változtat az sem, hogy elméleteinek nagy része ma már csak korlátozottan használható; a minden fennállóval szembeni kíméletlen kritika programja, amit egész munkásságával hirdetett, aktuális marad legalább addig, amíg létezik kapitalizmus.

Filozófia, ami megváltoztatná a világot

Ha mai szavakat akarnánk aggatni Marxra, akkor mondhatnánk rá, hogy munkássága interdiszciplináris, vagyis több tudományterületen átívelő: filozófiai, szociológiai és gazdaságelméleti szemszögből is említésre méltó annak ellenére, hogy - utolsó éveiben megromlott egészsége miatt - egyben befejezetlen is. 

Engels nélkül sehol sem lenne

Legalábbis ezt állítja Branco Milankovic, egyenlőtlenség-kutatásban utazó közgazdász - akivel az Index is készített interjút - a 200. évforduló apropóján megjelent írásában. Milanovic úgy véli, Marxról sokkal kevesebb szó esne manapság, ha nem áll fenn három tényező:

  1. ha nem lett volna Engels,
  2. ha nem történt volna meg az októberi szocialista forradalom 1917-ben,
  3. és ha nem jutott volna pénzügyi válságba a világgazdaság 2008-ban.

Forradalmak és válságok tették naggyá

De ez még bőven nem lenne elég Marx mai napig kitartó ismertségéhez. Németországban a szociáldemokrata párt nem sokkal később reformista fordulatot vett, vagyis forradalom helyett a kapitalista rendszeren belül működő jóléti állam irányába mutató célokat tűzött ki. (index.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s