h i r d e t é s

A brithez hasonló összeomlás fenyegeti Magyarországot

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A brithez hasonló összeomlás fenyegeti Magyarországot

2021. október 08. - 06:09

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete arra figyelmeztet, már decemberben hasonló helyzetbe kerülhet Magyarország, mint az Egyesült Királyság, ha nem történik azonnal szemléletváltás.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/AP/FRANK AUGSTEIN

"A brit áruellátási zavarhoz hasonló súlyos helyzet küszöbén áll az Európai Unió és Magyarország, amennyiben nem történik szemléletváltás az ellátási lánc gerincét jelentő közúti fuvarozó vállalkozásokkal szemben" - közölte a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének nyilatkozatát a Portfolio.

A szervezet úgy véli, a lakosság és a termelőüzemek ellátása nem működhet tovább a közös tehervállalás, a költségek rendszerszintű viselése nélkül.

"A közúti árufuvarozók évek óta figyelmeztetnek arra, hogy folyamatosan növekvő költségeiket nem tudják érvényesíteni a díjaikban, és ez rendszerszintű ellátási zavarokhoz vezet. A jóslat már valóság: a brit példa jól szemlélteti, hogy mi történik akkor, ha a piac nem reagál időben egy alágazat figyelemfelhívására" - elemzi a problémát a szervezet.

Az egyesület úgy látja, az évről évre elmaradt, fokozatos díjkorrekció helyett az Egyesült Királyság ellátási láncának újraindításához most drasztikus áremelkedést kell végrehajtania, amit végül a fogyasztók állnak majd.

Ahhoz, hogy hazánkban elkerülhető legyen a brit összeomlás egy azonnali szemléletváltásra van szükség, hangsúlyozzák.

"A magyar fuvarozó vállalkozások további működéséhez haladéktalanul 5-10 százalékos fuvardíj emelésre van szükség. A rendszer középtávon akkor marad stabil, ha 2022-től további 8-10 százalékos általános díjemelést fogadnak el a megbízók, a későbbiekben pedig - a szerződésekben rögzített üzemanyag- és útdíj klauzulákkal - a valós költségnövekedést lekövető díjszerkezetet alkalmaznak a mikro- kis- és közepes vállalatokkal kötött szerződésekben is" - áll a közlésben.

A Portfolio szerint a rendszerszintű probléma egyik fő eleme a munkaerőhiány mellet az, hogy a fuvarozó vállalkozások jelentős része kis- és középvállalkozásként működik, melyek a különböző gazdasági hatásoknak erősen kitettek.

"A kieső volument a tőkeerős vállalatok sem képesek pótolni a jelenlegi kapacitáshiányos helyzetben. Ez már karácsonyra a brithez hasonló helyzetbe torkollhat hazánkban is" - figyelmeztet a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete. (atv.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s