fbpx A bolgár egészségügy eljutott teljesítőképessége határáig a koronavírus-helyzetben | CIVILHETES

h i r d e t é s

A bolgár egészségügy eljutott teljesítőképessége határáig a koronavírus-helyzetben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A bolgár egészségügy eljutott teljesítőképessége határáig a koronavírus-helyzetben

2020. december 06. - 17:52

 

Bulgáriában az összeomlás szélén áll az egészségügy a koronavírus-helyzet miatt. Jelenleg Európa országai közül a lakosság arányában itt a legmagasabb a halálozási szám a járvány következtében: 100 ezer lakosból 25,4 fő.

Sorban álló ügyfél egy szófiai munkaügyi hivatal előtt - Fotó: Vaszil Donev/MTI/MTVA

A bolgár kormány a járvány második hullámának jelentkezésekor túl sokáig hezitált a fájdalmas korlátozó intézkedések meghozatalával – csak a múlt héten szánták rá magukat a részleges vesztegzár elrendelésére –, még akkor is, amikor már naponta rendkívül magas volt az új fertőzöttek száma. November utolsó napjaiban 20 ezer új megbetegedést jelentettek be, a kórházak mára megteltek, az egészségügyi rendszer elérte teljesítőképessége határait.

A Politico azt írja, hogy a jobboldali bolgár kormány a márciusban esedékes parlamenti választásokra tekintettel nem merte meghozni a népszerűtlen döntéseket, a nyáron tartott ellenzéki tömegtüntetések azt jelezték, hogy nő a balkáni országban az elégedetlenség az állami korrupcióval és a kormányzati járványkezeléssel kapcsolatban.

A bolgár egészségügy egyébként már a járvány nélkül is válságban volt évek óta: rengeteg fiatal orvos hagyta el az országot, hogy külföldön keressen magának jobb megélhetést, az orvoshiány mellett pedig a súlyos forráshiány az oka a kórházi rendszer korszerűtlenségének.

A bolgár média az elmúlt hetekben rendszeresen beszámol olyan elhalálozásokról, amelyek az egészségügyi ellátás hibájából, hiányából, a túlterheltségből fakadnak. A helyzetet súlyosbítja, hogy Bulgáriában különösen rossz a megfertőződési arány az orvosok és a nővérek körében: jelenleg is kétezer egészségügyi dolgozó hiányzik betegség miatt az ellátórendszerből. (Euronews)


 

h i r d e t é s

Kommentek