h i r d e t é s

A Bitcoin ETF-ek világa: miért fontos velük foglalkozni?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A Bitcoin ETF-ek világa: miért fontos velük foglalkozni?

2022. április 28. - 10:31

Ha valaki jártas a kriptovaluták világában, vagy éppen csak folyamatosan figyelemmel kíséri a szektorról szóló híreket, biztosan hallott már egy-két dolgot a Bitcoin ETF-ekről. De mik is azok az ETF-ek és miért érdemes velük foglalkozni? Lássuk, mi az oka annak, hogy manapság ekkora (nem mellesleg pozitív) visszhang övezi az eszközt.

A kép illusztráció! - Forrás: Kripto Akadémia/YouTube

Mi a fene az az ETF?

Az ETF –Exchange Traded Fund –, ha tömören akarnánk fogalmazni: egy befektetési alap, melynek árfolyama egy meghatározott termék, szolgáltatás árát vagy árfolyamát követi. Ez lehet akár valamilyen nyersanyag ára, országok tőzsdeindexe, de akár egy adott szolgáltatás részvénye is. Sikere és egyedisége mindössze annyiban rejlik, hogy egyszerűen, a megszokottakhoz hasonlóan kereskedhetünk velük tőzsdéken, mint ahogyan a részvényekkel is. Az ETF egyszerűen lemásolja egy adott iparágat jellemző indexet, melynek köszönhetően a befektetett pénzünk pontosan úgy fog viselkedni, mint maga az index. Ami pedig a legjobb: mára már szinte válogatás nélkül, bármibe be tudunk fektetni ETF-en keresztül, és az már csak hab a tortán, hogy a kriptovaluták iránt megnövekedett érdeklődés a Bitcoin ETF-ek iránt is meghozta a kedvet.

A Bitcoin ETF-ek fontossága és működése

Ha valakit a kriptovaluták szabályozott kereteken kívüli mozgása tartotta vissza eddig attól, hogy egy Bitcoin Circuit - hoz hasonló kereskedési platformra regisztráljon, van egy jó hírünk: a bitcoin ETF-ek az előírások betartásáról ismertek, hiszen tőzsdei kereteken belül mozognak.

Nem is gondolnánk, mennyire egyszerű ETF alapon keresztül bitcoint vásárolni. Nincs szükség ugyanis speciális ismeretekre, egy hagyományos brókercég segítségével annyit vásárolhatunk, amennyit csak akarunk. Ha úgy tetszik, az eszközöket nevezhetjük technikailag részvényeknek is, hiszen szerepükben lényegesen hasonlítanak. Ami a hátrányokat illeti, a bitcoin ETF-ek vásárlásánál tisztában kell lennünk azzal, hogy a bitcoin jogilag nem a mi tulajdonunkban fog állni, azaz nem tudjuk átváltani közvetlenül egy másik devizára. Nos, mindenkinek szíve joga, hogy mibe fektet be, azt viszont érdemes figyelembe venni, hogy a tőzsde nyitvatartási ideje nem éppen felhasználóbarát, és bizony alapkezelési díjakkal is kell számolnunk.

Azt pedig már az elején leszögezhetjük, hogy a Bitcoin ETF-ek főleg az intézményi befektetők számára lettek kitalálva, vagy éppen azoknak, akik hajlandóak több bitcoin árának megfelelő befektetési jegyet vásárolni. Természetesen azt sem szabad a szőnyeg alá söpörni, hogy – ahogyan azt már említettük – ezek a befektetések kizárólag szigorú szabályok betartásával jöhetnek létre, hiszen az intézmények számára minden kis részlet elő van írva azzal kapcsolatban, hogyan léphetnek be a kockázatosabb ügyletekbe. Erre pedig egyelőre még nincs lehetőség mivel, hogy mindez bekövetkezzen, elengedhetetlen az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (SEC) jóváhagyása. A hozzájárulás alatt pedig azt értjük, hogy a felügyeletnek legelőször meg kell győződnie arról, hogy a piac már megérett a termék bevezetésére, valamint arról, hogy az alap mögött álló terméket nem lehet befolyásolni piaci manipulációval.

A SEC jóváhagyása már a nyakunkban liheg?

A SEC egyelőre még ódzkodik attól, hogy behódoljon a Bitcoin ETF-ek előtt, az intézményi befektetők ugyanakkor nem igazán hátrálnak meg a SEC hozzáállásától. Már évek óta sorra nyújtják be ugyanis a saját Bitcoin ETF beadványukat reménykedve abban, hogy ők lesznek az elsők, akik sikerrel járnak. A SEC mindezidáig gondolkodás nélkül dobálta vissza a kérelmeket, folyamatosan arra hivatkozva, miszerint a piac még túlságosan gyerekcipőben jár ahhoz, hogy egy ilyesfajta lépést tehessenek meg. Ezen állítását valljuk be, hamarosan már közel sem fogja tudni egyszerűen alátámasztani, a kripto szektor ugyanis brutális mértékben fejlődik, melyet a legtöbb komolyabb intézményvezető szerint egyáltalán nem előnyös figyelmen kívül hagyni.

Sőt, a Bitcoin ETF annak ellenére, hogy a SEC még nem hagyta jóvá, számos más államban már sorra dönti sikereit. Tagadhatatlan tehát, hogy hatalmas igény van rá, és már csak idő kérdése, hogy mikor fog még jobban betörni a köztudatba. Számos elemző szerint ugyanis úgy tűnik, hogy már egyáltalán nincs messze a vég, és hamarosan a SEC is elfogadhat egy határidős bitcoin alapot. A bitcoin árfolyama egyébként már most is sokak szerint azért szökött az egekbe, mivel a befektetők felvásárlásba és várakozásba kezdtek a hír hallatán, miszerint a felügyelet most aztán már végleg felteszi az i-re a pontot.

Ha a SEC valamilyen oknál fogva beadja a derekát, az elemzők a történetnek kétféle végkimenetelt jósolnak. Egyesek szerint a Bitcoin ETF-ek lesznek a kriptovaluta végzete, mások viszont már tűkön ülve várják, hogy a bitcoin legális befektetési termékké váljon. Az ETF-ek ugyanis lehetőséget nyújtanának arra is, hogy a bitcoin ennél is szélesebb körben elterjedjen, és még több figyelmet kapjon az összes intézményi befektető köreiben, ezzel is hozzájárulva az árfolyam berobbanásához.


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s