h i r d e t é s

A békés ünnepek tönkretétele nem alapvető emberi jog

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A békés ünnepek tönkretétele nem alapvető emberi jog

2017. március 14. - 10:24

 

A békés ünnepek tönkretétele nem alapvető emberi jog - közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfőn az MTI-vel.

Forrás: MTI

Az államtitkár szerint Juhász Péter, az Együtt elnöke és társai újra az állami ünnepségek megzavarására készülnek. "Ezzel nyilvánvalóan visszaélnek a gyülekezés szabadságával. Sajnáljuk, hogy ehhez a magukat jogvédőnek nevező, külföldről támogatott aktivisták is segítséget nyújtanak" - tette hozzá.

Dömötör Csaba hangsúlyozta: a békés ünnepek tönkretétele nem alapvető emberi jog. "Ha Juhász Péternek nincs érdemi mondanivalója 1848-ról és a nemzeti függetlenségről, az még nem ok arra, hogy megzavarja azon családok ünnepét, akik méltóképpen szeretnének emlékezni a szabadságharc hőseire" - emelte ki, hozzátéve: a kormány mindenkit vár szerdán fél 11-re, a nemzeti múzeumnál tartott díszünnepségre, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet.

Juhász Péter, az Együtt elnöke március elején közölte, hogy március 15-én az Együtt ki akarja fütyülni Orbán Viktort, mert a miniszterelnök nem ad más módot arra, hogy a magyar emberek elmondják neki a véleményüket. Azt követelte, hogy a kormányfő március 15-én jelentse be: nyílt közmeghallgatást tart.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) hétfői közleményében felidézték, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság a múlt héten és hétfőn is megtiltotta Juhász Péterék tüntetését. A TASZ jelezte: bíróságon támadták meg a tiltást. Tájékoztatásuk szerint a rendőrség döntésének alapja a "nemzet méltóságának" és a "méltó megemlékezéshez való jognak" a sérelme. A jogvédő szervezet szerint azonban a rendőrség "nem létező jogokra és értékekre hivatkozva, még a tiltás alkalmatlanságát is figyelmen kívül hagyva hozott tiltó határozatot".

Úgy vélekedtek: nem alkotmányos érték, hogy a miniszterelnök zavartalanul szónokolhasson. "Aki őt kifütyüli, róla mond véleményt, nem a magyar nemzetről, hiszen a magyar nemzetet önmagában sem a kormányzat, sem a miniszterelnök nem testesíti meg" - olvasható a TASZ közleményében. (MTI)

Ha Orbán Viktor csinálja az egészen más

Mindne szónál többet mond ez a 2010-es kép:


 

h i r d e t é s