h i r d e t é s

A barbárok már itt vannak!

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

A barbárok már itt vannak!

2015. október 06. - 09:28
0 komment

 

Abban az időben, amikor minden a bevándorlókról szól, és áthatja a levegőt a xenofób rettegés, a honi barbarizmus zavartalanul rombolhatja a kultúránkat. Most éppen Besztercebánya megyében Kotleba szívat egy gimnáziumot és egy bábszínház „Stop a szélsőségességnek” („Stop extrémizmu") című projektjét is szabotálta.

Sokan mégis inkább attól rettegnek, hogy a menekültek miatt omlik majd össze a paprikáskrumpli-kultúránk, nem főzhetünk többé magyaros gulyást, és mindenhol gyrost leszünk kénytelenek enni. Nonszensz. Eközben pedig egészen máshonnan éri támadás a kulturális értékeinket. Saját magunk is ki tudtunk termelni egy olyan jelenséget - a félelemere, gyűlöletre alapuló politizálást - ami bedarálja a környezetében található értékeket - írja a bumm.sk.

Ahogy arról a bumm.sk korábban beszámolt Marián Kotleba, Besztercebánya első embere egy körmöcbányai magángimnáziumot sodort a megszűnés szélére. A 159 éve működő intézménynek nem engedte meg, hogy új első osztályt nyisson. A döntésre egyelőre nincs különösebb magyarázat. Az intézkedés előtt értetlenül áll az igazgatónő, a svédországi tulajdonos és a nyilvánosság is.

Kotleba korábban több művészeti projektet is szabotált. Az említett bábszínház projektjének lényege az lett volna, hogy a lemaradó régiók iskoláiban tematizálják a szélsőséges nézeteket, úgymint a rasszizmust és az idegengyűlöletet. Az előadások után az Amnesty International civilszervezet szakemberei beszélgettek volna a témáról a gyerekkel.

A nyáron is volt rá példa, hogy Kotleba, aki egyben a Mi Szlovákiánk (ĽS Naše Slovensko) szélsőjobboldali párt egyik vezetője is, önkényesen vonta meg az anyagiakat egy neki nem tetsző művészeti projekttől. Nem írta ugyanis alá a Štúdio tanca (Táncstúdió) nevű társulatnak már megítélt állami támogatást. A megyeelnök és környezete szerint a modern táncelőadásban a "félmeztelen férfiak látványa erkölcstelen".

Besztercebánya megyében gyakran Kotleba a kulturális intézmények élet-halál ura, hiszen a fenntartó, vagyis az ő aláírása kell a megítélt központi támogatások merítéséhez. Radikális nézetei, fasisztoid vélekedései alapján pedig azokat a hatáskörébe tartozó kulturális értékeket teszi tönkre, amelyeket csak akarja.

Ez pedig nem más, mint a szó legrosszabb értelmében vett barbarizmus.

Félelem => Gyűlölet = Hatalom

Kotleba politikai, vagy inkább ideológiai nézeteinek ismeretében nem csoda, hogy az idegengyűlölet ellen küzdő művészeti projekteket szabotálja. Politikai hatalmát ugyanis pont a gyűlöletre építi. Választási kampányában egykor a romák elleni indulatokat lovagolta meg, újabban pedig a menekültválság által kiváltott félelmeket igyekszik gyűlöletté, majd pedig saját politikai tőkéjévé alakítani. Ez utóbbira kiváló példa az a tüntetés, amit a Bősön a menekülttábor közelében tartott. Politikai barbarizmust elkövetve gyűlöletet szított. A menekültáradat kapcsán kialakult információs káoszt és az ebből adódó, a menedékkérőktől való félelemet kampányra, a hatalom megszerzésére igyekszik használni.

Az esemény tragikomikuma, hogy Kotleba, aki a Szlovák Testvériség (Slovenská pospolitosť) egyszer már betiltott ultranacionalista párt vezetője is volt, magyar tolmáccsal osztotta az észt.

Itt nem is zárójelben jegyzem meg, hogy a kérdéses politikai mozgalom környezetében mindennaposak a magyarok ellen elkövetett kirohanások is. Az interneten még a mai napig fellelhetőek azok a Facebok posztok, amelyek részletesen értekeznek arról, hogy magyarok valójában nem is léteznek.

De cifrább dolog is van:


Forrás: bumm.sk

Ideme na Maďarov

Azt is mondhatnám, hogy Kotlebának ma a menekültek, holnap mi. A szélsőséges politikus a szlovákiai magyarok számára egy időzített bomba. Nem kizárt, hogy ha hatalomszerzési stratégiái úgy kívánják, akkor a félelmet és ebből adódóan gyűlöletet a szlovákiai magyar közösséggel szemben kelti majd.

Másrészt pedig csak idő kérdése lehet, hogy ez a szélsőséges, fasisztoid magatartás kulturális barbarizmusa mikor fordul a hazai magyar értékek ellen. Most anélkül, hogy tippet adnék Kotlebának, a szlovákiai magyar nyelvű oktatást nem is kell már különösebb erővel megtámadni, hogy nagy bajba kerüljön.

Ha másért nem, már ezért érdemes elhatárolódni, minden olyan megnyilvánulástól, amely bármilyen csoporttal, például a romákkal vagy a menekültekkel szembeni félelem gerjesztésére tesz kísérletet, bármilyen közvetett is legyen ez az igyekezet.

Semi-kotlebizmus

A politikumnak nem kell egyből a kotlebai barbarizmusig elmennie. Az idegenektől való félelemre épülő politikai tőkekovácsolásnak lehetnek kifinomultabb módszerei is. Elég csak megpendíteni a húrokat. Elegendő a témákat, problémákat a megfelelő nézőpontból megközelíteni, és aktiválódik a félelem. Sőt, még csak az adott közösséggel (menekültekkel, romákkal) szembeni álláspontot sem kell nyíltan kimondania a politikai szubjektumnak. Elég, ha csak közbeszédben tart egy bizonyos konkrét problémát, témát és ezen keresztül egy adott narratívát erősít, amit az idegenektől való félelem generált. Talán ez még kényelmesebb is, hiszen nem kell markánsan állást foglalnia a politikai szubjektumnak, a félelem pedig szinte önmagát gerjeszti.

Ezért minden olyan politikai próbálkozás számomra egyszerűen undorító, amely arra tesz kísérletet, hogy az embereknek az idegenektől, az ismeretlenektől való félelmet erősítve, és ezzel elkerülhetetlenül gyakran gyűlöletté fokozva kovácsoljon politikai tőkét. Egyszerűen azért, mert mindez egy tőről fakad Kotleba barbarizmusával.

 

bumm.sk (Címlap: Forrás: bumm.sk)


 

h i r d e t é s