h i r d e t é s

A 90-es évek legjsikeresebb hét magyar vállalkozója

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A 90-es évek legjsikeresebb hét magyar vállalkozója

2017. november 26. - 05:58

 

Mindannyian szimbolikus figurái voltak a rendszelváltás utáni Magyarországnak

1. Stadler József

Juhászként kezdte, majd az ország egyik leggazdagabb vállalkozója lett belőle. Korát megelőzve épített csodaszép stadiont Akasztón, de aztán jött az APEH. Többmilliárdos adócsalásért ítélték el, azóta pedig ki-be járkált a börtönbe. November közepén agyvérzést kapott, két héttel később meghalt. Itthon népmesei hőssé vált, 66 éves volt.


Fotó: Végh István / borsonline.hu

2. Pintér József

A keceli Pintér Művek tulajdonosa a NASA-tól, a Boeingtől, a NATO-tól és a Paksi Atomerőműtől is kapott megrendeléseket. 1997-ben létrehozta a Hadtörténeti Múzeummal közösen üzemeltetett haditechnikai parkját. „Ő az első magyar kapitalista, az első vállalkozó, ő kapta az első adószámot és ő volt az első magánember, aki Magyarországon helikoptert vásárolt” – vallott róla Kecel egykori polgármestere. Pintér három éve halt meg, hetvenéves volt.


Forrás: MTI

3. Fenyő János

A 90-es évek üzleti életé­nek ismert alakja. Cége, a Vico a videókazetta-kölcsönzés és -terjesztés birodalma lett, a sajtóban is megvetette a lábát. 1998. február 11-én a Margit híd közelében szabályosan kivégezték, amikor autójával a pirosnál állt.


Forrás: PestiSrácok

4. Béres József

Vegyészkutatónak tanult, de feladta a tudományos karriert. A 90-es évek közepén átvette híressé vált édesapjától a Béres Gyógyszergyárat. A Béres cseppel kezdték, ma már hetvenféle terméket gyártanak. Kisgyerekként édesapján látta, hogy soha nem adja fel. Önzetlen, ott segít, ahol tud.


Forrás: Bors

Forrás: MTI

5. Palotás János

Az örökmozgó üzletember az első szabadon választott országgyűlésbe is bekerült. Vállalkozóként 1995-ben több milliárd forint értékű vállalatcsoportot birtokolt, tavaly már csak két cégnek volt tagja. Ma 150 ezer forint plusz áfa óradíjért ad tanácsokat kiemelt gazdasági kérdésekben. „Napi 16-18 órát dolgozom” – mondta tavaly a milliárdos.


Forrás: Bors

6. Morvai Ferenc

Neve 27 éve fonódott össze a szibériai Petőfi Sándornak vélt maradványok kutatásával. Szegény családban született, a nagyrédei kazángyárat a semmiből építette fel. A mai napig kitart amellett, hogy a költô maradványait találta meg Barguzinban. A kutatásra százmillió forintot áldozott a magánvagyonából. A 71 éves, hatszoros nagypapa több szívinfarktust túlélt.


Fotó: Móricz István / borsonline.hu

7. Várszegi Gábor

A Fotex-birodalom első embere, a Ferencváros és az MTK egykori tulajdonosa. 2002-ben negyvenmilliárd forintos becsült vagyonnal az ország leggazdagabb embere volt. Két éve 115 milliárdos vagyonával már csak harmadik. Évek óta külföldön él.


Várszegi Gábor (k)
Forrás: MTI

borsonline.hu


 

h i r d e t é s