h i r d e t é s

90 fős leépítést jelentett be a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

90 fős leépítést jelentett be a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

2020. szeptember 25. - 15:08

Mintegy 90 fős leépítést jelentett be egy mai háttérbeszélgetésen a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH). 

Fotó: Széchenyi fürdő/Facebook

A leépítésre a forgalom és a bevételek drasztikus visszaesése miatt volt szükség - hangsúlyozta Borosné Szűts Ildikó, a BGYH vezérigazgatója, aki hozzátette, hogy az érintetteknek a városvezetéssel együttműködve segítenek új munkahelyet találni.

Különösen súlyosan érintette a budapesti gyógyfürdőket a járvány, ami a látogatottság jelentős visszaesésének hatására hatalmas bevételkiesést okozott. Ennek következtében 90 fős - a teljes foglalkoztatotti létszám közel 10 százalékát érintő - létszámcsökkentést jelentett be a BGYH.

A társaság azonben ebben a helyzetben különösen fontosnak tartja, hogy felelős munkáltató maradjon, ezért a létszámcsökkentésben érintett munkavállalóknak más munkáltatónál történő elhelyezkedését minden rendelkezésre álló eszközzel támogatja. A főváros támogatásával Munkába Elhelyező Bizottságot alakít, együttműködési megállapodást köt a Budapest Esély Nonprofit Kft.-vel outplacement szolgáltatás biztosítására és kezdeményezi, hogy a Főpolgármesteri Hivatal támogatásával jöjjön létre a főváros tulajdonában lévő tagvállalatok között belső munkaerőpiac.

Kiss Ambrus, főpolgármester helyettes a tájékoztatón megerősítette, hogy több fővárosi intézménynél is lehetőséget biztosítanak arra, hogy az érintett személyek munkát kaphassanak.

Többek között a BKK, a BKV, az FKK, az FCSM, a Főtáv és a Főkert lehetnek azok az intézmények, akik a BGYH-tól munkaerőt vehetnek át.

Hogy pontosan kiket érint a leépítés az októberben derül majd ki, a felmondóleveleket pedig november második felében küldi ki a vállalat. A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a döntés során szociális szempontokat is figyelembe vesznek, ami például a gyermeküket egyedül nevelők, a többgyermekesek, vagy a munkásszállón élők esetében jelenhet meg.

Míg a BGYH árbevétele a tavalyi év első nyolc hónapjában elérte a 12,5 milliárd forintot (2019 egészében pedig közel 19 milliárd forint volt), addig az idei első nyolc hónapban mindössze 5,1 milliárd forint, és 2020 egészére sem várnak 6 milliárd forint feletti bevételt. Ennek hatására az idei veszteség elérheti a 3,6 milliárd forintot, a társaságot így csak hitelfinanszírozással lehet fenntartani. Több fürdő különösen függ a külföldi turistáktól, a Széchenyi és a Gellért fürdő tavalyi látogatóinak például 85 százalékát a külföldiek tették ki.

A vezérigazgató ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a mostanin túl, további létszámcsökkentést nem terveznek, ha ugyanis jövő nyáron újra tud indulni a turizmus, akkor a szakképzett munkavállalókra ismét nagy szükség lesz. (portfolio.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!