h i r d e t é s

71 ezer forint kellene azért fizetnie egy tanárnak, hogy újra taníthasson

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

71 ezer forint kellene azért fizetnie egy tanárnak, hogy újra taníthasson

2020. augusztus 06. - 14:38

 

150 ezer forintos nettó fizetésből nem lehet 71 ezer forintos vizsgadíjat kifizetni.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Egy fiatal pedagógus otthagyta a tanári pályát, majd néhány hónap után rájött, mégis gyerekekkel szeretne foglalkozni. Ahhoz viszont, hogy ezt meg is tehesse, újabb minősítő vizsgán kell átesnie, aminek a díja 71 050 forint – írta az ügyről a 24.hu.

A fiatal tanítónő 2017-ben végzett az ELTE-n, majd egy XIII. kerületi iskolában kezdett el tanítani gyakornokként. 2018-ban jelentkezett a kötelező minősítési eljárásra, de ezt végül nem teljesítette, mert közben felmondott az intézményben.

A nő a céges világba ment dolgozni, ügyfélszolgálati munkatársként dolgozott. Csakhogy időközben rájött: mégis a pedagógusi pálya az, amit hivatásának érez. A tanítónő visszakerült ugyanabba az iskolába, ahol korábban dolgozott, majd pedig jelentkezett a minősítési eljárásra.

A lap szerint egy adminisztrációs anomália részese lehet, mert tájékoztatásként azt a választ kapta, hogy az előző vizsgáját sikertelenként könyvelték el, az újabb pedig már egy „megismételt minősítő vizsgának” számít. Emiatt viszont fizetnie kell, az eljárás pedig több tízezer forintba kerül.

A tanítónő azt mondta: a pedagógusi pályát kizárólag anyagi nehézségek miatt hagyta el, mert frissen végzett tanítóként nem tudott megélni abból a pénzből, amit kapott. Ugyanakkor a mostani összeg kifizetése is gondot okoz neki, amit egyébként méltánytalannak is tart. A nő ezért levelet írt az Oktatási Hivatalnak, remélve, hogy elengedik az összeg kifizetését. A hivatal ezt azonban nem fogadta el, s közölték: "a nőnek augusztus 21-ig ki kell fizetnie a vizsgadíjat."

A 24.hu azt írja: ha a nő nem rendezi az összeget, az Oktatási Hivatal sikertelennek minősíti a minősítő vizsgát állapítják meg, ez pedig a köznevelési törvény értelmében a pedagógus munkaviszonyának megszűnését jelenti.

A tanítónő jelenleg gyakornok, amiért nettó 150 ezer forintos fizetést kap kézhez minden hónapban. A 71 ezer forintos vizsgadíjat egy összegben kell rendeznie, 30 napon belül. (hvg.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s