h i r d e t é s

7 titok, hogy jó legyen az uborka

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

7 titok, hogy jó legyen az uborka

2022. május 27. - 11:08

Talán hihetetlennek tűnik, de igaz: mindössze néhány kulcsfontosságú trükkön múlik az, hogy a saját termesztésű uborka silány vagy bőséges terméshozammal ajándékozza-e meg a gazdáját.

Aki szereti az uborkát, annak igencsak számít, milyen növényeket gondoz, hiszen a bő termés rengeteg uborkát jelent, amit be lehet főzni, és amiből rengeteg salátaféle, savanyúság, szendvicsízesítő és sok más finomság készíthető. Az alábbiakban 7 olyan tippet mutatunk be, amelyek betartásával a palánták a lehető leggazdagabb termést hozhatják.

1. Kora reggeli, napfényes hely

Az uborkának sok napfényre van szüksége ahhoz, hogy bőséges termést hozzon, mivel a növény nagymértékben a fotoszintézisre támaszkodik, hogy erős és termőképes indákat építsen. Ez a folyamat pedig teljes mértékben a napfény köré összpontosul.

Olyan területen ültesse el a növényt, amely naponta legalább 8 órányi napfényt kap. Az a legjobb, ha a palánták a kora reggeli sugarakat élvezhetik, ezért e szerint válasszon nekik helyet a veteményesben. A kora reggeli napfény segít kiszárítani a szárat és a leveleket a hajnali harmattól, amely, ha sokáig a növényen marad, tökéletes feltételeket teremthet a lisztharmat és a rothadás kialakulásához.

2. Kiváló talaj = ízletes uborka

Akár földbe, akár konténerbe ültetjük, az uborkának gazdag, termékeny talajra van szüksége ahhoz, hogy erőteljes növekedésnek induljon és megfelelő ütemben fejlődjön. Mindemellett a talajnak könnyűnek és szellősnek kell lennie, hogy jó vízelvezetést biztosítson a növény gyökerei számára.

Ültetéskor adjon az ültetőgödrökhöz 6-8 csésze (néhány lapát) komposztot. A trágya létfontosságú tápanyagokkal látja el a termőföldet, amelyeket a növények könnyen fel tudnak szívni. De ami még ennél is fontosabb: a komposzt fellazítja a talajt, és ezáltal kiváló vízelvezetést biztosít. Bedolgozásához használjon vasvillát, lapátot, gereblyét, vagy ami csak a kézre áll. Ha még jobb földet akar, használjon gilisztatrágyát is a hagyományos komposzt mellett – ez hatalmas előnyt jelenthet a növények egészsége és termelékenysége szempontjából.

3. Kúpos dombokba ültetés 

Amennyiben közvetlenül termőföldbe ültet, ássa a növényt enyhén kúpos dombokba. Konténerekbe való ültetéskor ügyeljen arra, hogy az elsődleges szárat is a környező talaj fölé helyezze. Az uborkanövények nagyon érzékenyek a rothadásra, ám a „megemelt ültetések” segítenek abban, hogy a fő növényszárak ne üljenek meg a vízben a heves esőzések vagy öntözések során.

Hozzon létre körülbelül 45 cm átmérőjű, kúpos dombokat, amelyek középen 7-9 cm magasak, és keverjen hozzá komposztot.

4. Átültetés vs. közvetlen vetés

Bár az uborka könnyen termeszthető közvetlen vetéssel, a termesztők többsége jobban kedveli a korai magvetést és az átültetést. Ez utóbbival járó többletnövekedés és vitalitás nagyobb esélyt ad a növénynek arra, hogy elkerülje vagy leküzdje a rettegett uborkabogár támadásokat. Ültetéskor ásson be dombonként két palántát. Magvetés esetén ültessen el három magot, majd néhány hét múlva ritkítsa meg a palántákat a két legerősebbre. Ha halmonként több palántát nevelünk, azok egymásba fonódnak, ami még erősebbé teszi őket.

5. Vigyázzon, mit ültet a közelébe!

Az, hogy mit ültet az uborkája környezetébe, fontos szerepet játszik a növény termelékenységében. Egy dolgot mindenképpen kerülni kell: burgonya közelében nem szabad uborkát termeszteni. A krumpli ugyanis olyan anyagokat bocsát ki a talajban, amely akadályozza az uborka növekedését. Így ha a burgonyát az uborka közelébe ülteti, az pusztító hatással lehet az uborkatermésre.

Vannak azonban olyan növények, amelyek rendkívül hasznosak, ilyen például a retek. Ha a retket az uborka közelében vagy az uborkával együtt termesztik, segít elűzni a káros rovarokat, mint az uborkabogarakat és a levéltetveket, amelyek a zsenge uborkanövényeket támadják meg. Amikor uborkát ültet, vessen 5-10 retekmagot a halmok szélére. Ezek gyorsan kicsíráznak, és segítenek elriasztani a bogarakat.

6. Vetésforgó

Az uborkánál – a paradicsomhoz és a paprikához hasonlóan – könnyen kialakulhatnak a talajból eredő betegségek, ha évről-évre ugyanarra a helyre ültetik őket. Éppen ezért minden szezonban ültesse az uborkát a kert egy új szegletébe. Ez lehetővé teszi a talaj regenerálódását, minimalizálja a betegségeket, és csökkenti a hosszú távú fertőzés lehetőségét. A legjobb eredmény érdekében várjon legalább három évet, mielőtt újra ugyanarra a helyre ültetné az uborkát, ahol előzőleg termesztette.

7. Rendszeres betakarítás

Miután a növények elkezdtek növekedni és termést hozni, rendszeresen szedni kell róluk az uborkát, hogy továbbra is teremjenek. Ha elmaradunk a rendszeres betakarítással, a növények inkább arra fordítják az energiájukat, hogy a meglévő gyümölcsök nagyobbak legyenek, és nem arra, hogy új virágokat hozzanak létre. Ezenkívül nem árt tudni, hogy a túl sokáig tőkén hagyott uborka fásodni kezd, tele lesz magokkal és keserűvé válik. Naponta ellenőrizzük a növényeket, mert az uborkák egy-két nap alatt akár 5 cm-ről 30 cm-re nőhetnek!

A lassú, de folyamatos trágyázás is segíthet a növények termőképességének fenntartásában. Vigyen be kéthetente egy enyhe adag komposztteát vagy szerves trágyát a földbe, amíg a növények el nem kezdik meghozni az első uborkákat. Amint ez megtörténik, a trágyázás abbamaradhat. (Agroforum)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s