fbpx 4 tipp a hatékonyabb olvasáshoz | CIVILHETES

h i r d e t é s

4 tipp a hatékonyabb olvasáshoz

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

4 tipp a hatékonyabb olvasáshoz

2019. október 30. - 11:09

 

Azok az emberek, akik sok szöveggel találkoznak nap mint nap, tudják, hogy minél több tudásanyagot dolgoz fel az agy, annál nehezebb az összes információt hosszú távon is megőrizni. Épp ezért a produktivitás érdekében nem árt megtanulni hatékonyan olvasni. Ahhoz, hogy rövidebb idő alatt elsajátítsunk egy anyagot, érdemes ismételni, színkódolni, illetve kézzel írt jegyzeteket készíteni. 

A kép illusztráció! - Forrás: pxhere.com

Ha tudjuk, hogyan lehet hatékonyabban elsajátítani a tudásanyagot és feldolgozni az információkat, akkor agyunk képes többet és gyorsabban tanulni, ami javíthatja az iskolai és a munkahelyi eredményeinket. Az emberi agy minden nap, folyamatosan új ingereket kap, és ezeket mind fel is kell dolgoznia. Ez nem könnyű feladat, különösen manapság, amikor a digitális technológiának köszönhetően még gyorsabban és könnyebben lehet információhoz jutni. Ahhoz, hogy agyunk az évek múltával és az egyre több impulzus ellenére is friss maradjon, folyamatosan edzeni kell. 

Kézírás, nem csak konzervatívoknak 

Ma már sokan gépelik a jegyzeteiket tanulás vagy munka közben, holott a klasszikus kézírás nagyszerű tipp ahhoz, hogy a szövegolvasás és -értés még hatékonyabbá váljon. Ha kézzel írunk, agyunknak jobban kell fókuszálnia az információra, hogy azt a parancsot a kéz is teljesítse. Így sokkal valószínűbb, hogy jobban is fogunk emlékezni arra, amit egyszer már leírtunk. 

1. lépés: Megfelelő eszközök

A tanulás és a munka során érdemes olyan eszközökkel rendelkezni, amelyek segítenek a gondolataink rendezésében és a rendszer felépítésében. „Nálam a hármas kombináció vált be a legjobban. A kulcsszavakat színes, 76x76 mm-es Post-it® jegyzettömb lapokra írom, a Post-it® jelölőnyilait a könyv fontos részeinek kiemelésére használom, illetve már szinte dolgozni sem tudok a nagy Post-It vonalas jegyzetlap nélkül, amelyre listákat készítek.” - mondta Matej Polievka, a 3M munkatársa.

2. lépés: Színek – nem csak a díszítéshez

A színes jegyzettömb egyik előnye, hogy lehetővé teszi egy átláthatóbb rendszer létrehozását, így a keresett információt könnyebben megtaláljuk. „A sárgát a számokra használom, a rózsaszínt a nevekhez, a zöldet pedig az érdekes információkhoz.” - mondta Matej Polievka a 3M-től. De a színeket használhatjuk máshogy is, pl. témákként vagy fejezetekként is változtathatjuk. A színes jelölőnyilak például jelölhetik azokat a részeket, amelyeket újra el kell olvasni, vagy azt is, hogy hol hagytuk abba az olvasást. 

3. lépés: A fokozatosság is fontos 

Amikor olvasunk valamit, agyunk azonnal mérlegelni kezd, hogy ezt az információt hogyan tudja azonnal felhasználni, vagy mit kell még megtanulni hozzá. Mindez igencsak zavarhatja a koncentrációt. Ezért jó, ha írunk egy listát a felmerülő kérdésekkel, melyekre később vissza kell térnünk. Így nem szükséges állandóan megszakítani az olvasást, viszont közben készítünk egy következő lépések listát is. Az öntapadós jegyzetlapokra írt lista pedig bárhova felragasztható. 

4. lépés: „Ismétlés a tudás anyja”

Érdemes minden fejezet végére egy rövid összefoglalót készíteni. A Post-it lapoknak az az előnye, hogy bárhova beragasztható és visszaszedhető, így a könyvből átragaszthatjuk a munkafüzetbe, vagy a jegyzettömbbe, vagy bárhová, ahol látjuk. Akik pedig az összefoglalót a könyvben szeretnék tartani, azok ragasszák úgy be a könyvbe, hogy a széle kilógjon, Így az könyvjelzőként is tud funkcionálni.

A hatékony olvasásért meg kell dolgozni, de szerencsére vannak apró trükkök, amelyek még egy nehéz szöveg olvasása közben is alkalmazhatóak, hogy jobb eredményeket érjünk el.


 

h i r d e t é s

Kommentek