h i r d e t é s

3 év alatt 164 milliárd - ennyit vont el az Orbán-kormány a Karácsony Gergely vezette Budapesttől

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

3 év alatt 164 milliárd - ennyit vont el az Orbán-kormány a Karácsony Gergely vezette Budapesttől

2022. október 16. - 06:27

Közel egy órás előadásban értékelte Karácsony Gergely a városvezetés elmúlt három évét.

Forrás: Karácsony Gergely Facebook oldala

Közel egy órás előadásban értékelte Karácsony Gergely a városvezetés elmúlt három évét – számolt be a HVG. A portálon azt írják: a főpolgármester elmondása szerint nem elégedett az elmúlt három év mérlegével – hiába sorolta fél órán keresztül, hogy szerinte milyen sokat tettek a városért – hiszen ha nem sűrűsödött volna három válság is ezekbe az évekbe, sokkal többet is tehettek volna.

Intézkedésekben a kormány előtt

A három válság egyikeként a kormányzati elvonásokat azonosította: mint mondta,

számításaik szerint a kormány eddig összesen 164 milliárd forintot vont el tőlük.

A koronavírus és az energiaválság között azonban talált közös pontot: Karácsony narratívája szerint a főváros mindkét válságban a kormány előtt járt intézkedésekben, a kormány pedig elsőre ekézte ezeket az intézkedéseket, majd átvette azokat – legyen szó akár a kötelező maszkviselésről, akár a spórolásról.

Nem lehet olcsó gázt venni az agresszortól

A Karácsonyt kérdező Barabás Richárd külön blokkot szánt az orosz-ukrán háború fővárosra gyakorolt hatásainak, a főpolgármester ebben a keretben beszélt Budapest és saját jövőképéről is. Mint mondta, szerinte egy teljesen fekete-fehér helyzetben

nem lehet a nemzeti érdeket szem előtt tartva szürkének maradni, a kormány mégis ezzel próbálkozik.

Azonban felfogása szerint minden rosszban van valami jó is: szerinte a háború legalább arra rámutatott, hogy az energiafüggőséggel kezdeni kell valamit. Karácsony azonban nem tartja járható útnak, hogy a kormány a háború árnyékában próbálja az olcsó gázt szerezni az agresszortól. Ezt két érvvel is indokolta: egyrészt szerinte túl magas áron teszik ezt, másrészt viszont azért, mert szerinte a magyar történelem legnagyobb traumái abból fakadnak, hogy a vezetők ügyeskedni próbáltak egy fekete-fehér helyzetben és így a rossz oldalt választották.

Megújuló energiából nem lehet háborút finanszírozni

Ha az autoriter vezető kezében fosszilis energiára épülő erőforrás van, akkor azt a saját céljára fogja fordítani, minden háború ezzel függ össze – mondta a főpolgármester, aki szerint viszont a megújuló energiából nem lehet háborút finanszírozni, így a

klímaküzdelem és függetlenség kéz a kézben jár.

Barabás arra vonatkozó kérdésére, hogy hogyan lehet ebből a koncepcióból városfejlesztési terv, Karácsony azt mondta, azon dolgoznak, hogy azt az energiát, amit Budapest jelenleg felhasznál, 2030-ra megtermelje magának a főváros. Mindemellett a válság közben nem lehet megszorítani: nem zárják be például közösségi tereiket, hanem melegedőket alakítanak ki bennük és rezsitámogatási rendszert is indítottak.

„Világos, hogy mit kell tenni 2030-ig. Azonban ehhez túl kell élnünk 2023-at. Nem tudom, hogy fogjuk megcsinálni, de eddig valahogy mindent megoldottunk. (…) Ha 2023-at túléljük, 2024-et megnyerjük” – fogalmazott Karácsony.  (mandiner.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky