h i r d e t é s

3-ból 1 budapesti úgy gondolja, hogy a robotok egyszer átveszik majd az irányítást az emberek felett

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

3-ból 1 budapesti úgy gondolja, hogy a robotok egyszer átveszik majd az irányítást az emberek felett

2018. április 12. - 14:20

Valószínűleg mindenki emlékszik még az amerikai Jetson család jövőben játszódó történetére, ahol Rosie, a robot segítette a família mindennapjait. Ma még ugyan az űrben nem alapítottunk új kolóniát, de a technológia érezhetően átszőtte egész életünket. 

Illusztráció: newsweek.com

Az Euronics friss felméréséből* azonban kiderült, hogy még így is a budapestiek közel negyede, a Pest megyeieknek pedig közel 40%-a fél a robotoktól, ám több mint 70%-uk várja, hogy a robotika találmányai az orvoslásban is széles körben elérhetőek legyenek. Az önvezető autókban a fővárosiak harmada, a Pest megyében lakóknak pedig ötöde bízna meg. Mindemellett tény, hogy ma már az olyan mindennapos háztartási gépek nélkül, mint a mosógép vagy a hűtőszekrény elvesznénk a világban. De mi derült még ki? Íme, az Euronics friss tech felmérésének eredményei!

A nélkülözhetetlen technológia

Annak ellenére, hogy saját bevallásuk szerint a válaszadóknak még alig 15%-a rendelkezik okostelefonnal vezérelhető eszközökkel (pl.: izzósor, lámpa, hangszóró vagy öntözőrendszer), érezhetően nem tudunk már a technológia nyújtotta előnyök nélkül létezni.

A legtöbben hűtőszekrény és mosógép nélkül már el sem tudják képzelni az életüket, de az Euronics felmérése szerint a  budapestiek többsége mobiltelefon, laptop vagy tablet, a Pest megyeiek közel fele pedig konyhai robotgép vagy porszívó hiányában sem jutna egyről a kettőre. Érdekes, hogy a férfiak (84%) jobban hiányolnák a mosógépet, mint a nők (67%), a porszívóhoz viszont inkább a nők ragaszkodnak (51% vs 32%). A jövőre nézve pedig nem árt azt is tudni, hogy 10-ből 4 nő örülne egy őrző-védő robotnak, minden negyedik férfi azonban inkább egy beszélgető robotra vágyik. A fővárosiak és a Pest megyében lakók közel harmada örülne egy őrző-védő robotnak.

Ember és robot két jó barát

Vagy azért, mert annyi dolgunk van, vagy egyszerűen ennyire lusták lettünk, ki tudja, mindenesetre az Euronics felmérése rámutatott, hogy minden második magyar örülne, ha lenne egy olyan robotja, ami segít a háztartási munkákban. Ezzel a budapestiek többsége és a Pest megyeiek közel 40%-a is így van, összességében pedig több mint 70%-uk azt is várja már, hogy a robotika legújabb találmányai, mint például a robotkéz mindenki számára elérhetővé váljanak az orvoslásban. Az önvezető autóban Budapesten az országos átlagnál többen (33%) bíznának meg, és míg a fővárosiak ötöde, addig a Pest megyeieknek csupán egytizede gondolja úgy, hogy teljesen rendben lenne, ha robotok is oktatnának gyerekeket.

Én, a robot vol. 2?

Annak ellenére, hogy a technológia már az életünk része, a válaszadók több mint 30%-a fél a robotoktól, minden negyedik ember pedig úgy gondolja, hogy a robotok egyszer átveszik majd az irányítást az emberek felett. Utóbbival 3-ból 1 budapesti is egyetért, sőt, majdnem kétszer annyi fővárosi (65%), mint Pest megyei véli úgy, hogy a legtöbb, ember által végzett munka helyettesíthető gépekkel. A budapesti lakosok közel 60%-a elismeri, hogy az intelligens asszisztensek (például a hanggal vezérelhető internetes keresők és mobilos szoftverek) tulajdonképpen a modern kor poloskái. Ezt a Pest megyeieknek csak közel 40%-a gondolja így.

*A felmérés 942 fő megkérdezésével készült, a 18 év feletti magyar internethasználó lakosság körében 2018 márciusában, a 18 év feletti magyar lakosságra súlyozva.


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s