h i r d e t é s

29 kórházat jelölt ki az operatív törzs

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

29 kórházat jelölt ki az operatív törzs

2020. szeptember 25. - 12:50

 

Tizenhat, a csütörtöki Szuperkupa-mérkőzésre érkezett drukker testhőmérséklet-eredménye volt túlságosan magas, de őket mind újramérték 15 perccel később, így mindenki bejuthatott, akinek jegye volt - hangzott el az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

Müller Cecília országos tisztifőorvos - Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Kilenc beteg meghalt, 16 ezernél is több aktív fertőzött itthon - derül ki a pénteki adatokból. 927 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 22 127-re nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Ennél magasabb napi adatot eddig háromszor adtak ki. 577 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, ez a szám egy nap alatt 28-cal emelkedett. Közülük 30-an vannak lélegeztetőgépen. 4945-en már meggyógyultak, 127-tel többen, mint csütörtökön. Az aktív fertőzöttek száma 16 464, számuk egy nap alatt 791-cel nőtt. Hatósági házi karanténban 25 374-en vannak, számuk 2029-cel csökkent csütörtökhöz képest. A mintavételek száma 668 553, egy nap alatt 11 116 tesztet végeztek.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, több tucatnyi esetben volt "szájmaszkos" intézkedés a tömegközlekedésben. Ellenőrizték a házi karanténokat is, egy nap alatt 12 285 megjelenés volt a rendőrség részéről.
Szót ejtett a csütörtöki Szuperkupa-meccset övező rendőri tevékenységről; a meccsen 14 032 drukker volt ott. A határon átlépőknek kellett negatív PCR-teszteredmény és testhőmérsékletet is mértek a stadionbejáratoknál. 16 szurkoló esetében volt testhőmérséklet-többlet, de ezt a 15 perccel később megismételt mérés nem igazolta újra.

Müller Cecília országos tisztifőorvos figyelmeztetett, hogy folyamatosan ezer fő közelében van az új esetek száma. A halottak 57 év fölöttiek voltak a csütörtöki napon, közülük sokan szív- vagy érrendszeri betegek, illetve rákosok voltak koronavírusosként.
Számot adott arról, hogy a laboratóriumi vizsgálatok száma folyamatosan emelkedik, "minden gyanús esetben el kell végezni a vizsgálatot, de nem mindenkinél kell elvégezni, aki úgy gondolja, hogy nála a betegség tünetei fennállnak".
Nyomatékosította, hogy teljesen világos, mikor kötelező és mikor lehetséges PCR-vizsgálatot végezni.
"Tartjuk magunkat ahhoz a rendhez, amit a WHO megszabott" - húzta alá.
Viszont megköszönte a lakosságnak, hogy fegyelmezettek, együttműködők az emberek, és egymást is figyelmeztetik a járványügyi védekezés szabályainak betartására.
Tájékoztatója végén felhívta a figyelmet, hogy olyan fertőtlenítőket használjanak az emberek, amelyeknek a címkéjén van engedélyszám, és nézzék meg a helyes kézmosás szabályait, "legyen meg a 20-30 másodperc, amíg bedörzsöljük a kezünket!"

A PCR-tesztek önköltségi árával összefüggésben még elmondta, "alig van már térítéses vizsgálatkérés", de a 19 500 forint nem csak a teszt árát, hanem a tesztelés infrastruktúrájáét is magában foglalja. (infostart.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s